Keresés
Close this search box.

Kertészet

ENTEC® – A zöldségtermesztésben is igazolja hatékonyságát

Az EuroChem a globális piacvezető műtrágyagyártó cégek egyike. A vállalatcsoport vertikuma igazán széles: tevékenysége a bányászattól a műtrágyák gyártásáig, logisztikájáig és értékesítéséig terjed.

Tápanyag-utánpótlási megoldások széles portfólióját biztosítjuk, a kiváló minőségű standard termékektől az innovatív és prémium stabilizált műtrágya termékeinkig, úgymint ENTEC®, amely minden technológiához alkalmazható, beleértve a szilárd és folyékony kijuttatási módokat is.

Az ENTEC®-műtrágyák ammónium stabilizátort (DMPP-t) tartalmazó nitrogénes ásványi műtrágyák. A készítmény lelassítja a nitrifikációt és a talajban „stabilizálja” a műtrágya ammónium nitrogénjét. A stabilizált ammónium nitrogén kiegészítéseképpen, az ENTEC® minden esetben tartalmaz a növény tápanyagfelvételét gyorsító nitrát adagot is. Az ENTEC®-műtrágyák kénes-nitrogén műtrágyák, illetve Nitrophos®/Nitrophoska® alapú komplex műtrágyák, kloridos és szulfátos formájában kaphatók. Minden ENTEC®-termék kiváló minőségű granulátum, mely garantálja a problémamentes tárolást és a precíz kijuttatást.

Az ENTEC® – műtrágyák a bennük levő DMPP inhibitor hatására a Nitrogént akár 12 héten át folyamatosan adják le azáltal, hogy csökkentik a nitrogén kimosódását. Az alábbi ábra mutatja a kezeletlen, a DCD inhibitorral kezelt és a DMPP inhibitorral kezelt Ammonium-szulfát-nitrát (ASN – NS 26/13) műtrágya nitrogén hatóanyagának kimosódási sebességét.

Számok és tények, melyek önmagukért beszélnek. Az ENTEC® technológiával kezelt műtrágya nitrogén kimosódása közel harmada a kezeletlennek, és kevesebb, mint a fele a DCD inhibitorral kezelt műtrágyának.

Büszkék vagyunk rá, hogy az ENTEC® termékcsalád a 2020-as évben elnyerte az AgroMash Expo Nemzetközi Termékfejlesztési díját is.

Az ENTEC® családot országszerte széles körben használják mind a hagyományos szántóföldi kultúrákban, mind pedig kertészetben és gyümölcsösben egyaránt. Előbbiben a kloridos NPK összetételek, míg utóbbiban inkább a káliumszulfátos összetétel a használatos. Jellemzően a szulfátos összetételt a kertészetek, gyümölcs termesztők és a zöldségtermesztők, így például a gyökérzöldséget termelők preferálják.

Mi jellemző a gyökérzöldségek tápanyag ellátására?

A gyökérzöldségek jellemzően kálium igényesek. Foszfor tekintetében a téli retek magas foszforfelvétele emelkedik ki, a nitrogén esetében pedig a cékla alacsony nitrogén igénye érdemel említést. A mezo és mikroelemek jelenlétére roppant igényesek. A nagy termés mennyiségük tápanyagigényét jó minőségű műtrágyával tudjuk hatékonyan biztosítani. A megfelelő tápanyag ellátásuk javítja a zöldség színét, ízét, a beltartalmi értékeit és a tárolhatóságát.

Általánosságban elmondható, hogy nem klórérzékenyek, azonban a vizsgálatok szerint a szulfát alapú kálium műtrágyázás javítja, növeli például a sárgarépa karotin képződést. Sárgarépánál a jó kálium ellátás a gyökérvastagodás kezdetétől meghatározza a termés minőségét, elsősorban színét, szárazanyag tartalmát és ezzel a tárolhatóságot is. De befolyásolja a tárolhatóságot a betegség ellenálláson keresztül is.

A rendszeres öntözés mellett szükség van a harmonikus tápanyag-utánpótlásra a tenyészidőszak alatt is.

A gyökérzöldségek talajigényére jellemző, hogy a nedves, jó vízgazdálkodású talajt szeretik. Nagyon fontos az egyenletes víz- és tápanyagellátás, mert sóérzékenyek és emellett mezo és mikroelem igényesek, így fontos számukra a kén, a bór, a cink és a réz biztosítása is.

Az ENTEC® műtrágyák évek óta bizonyítanak a partnereink gazdaságában, igazolván az ENTEC® technológia hatékonyságát, amit szívesen meg is osztanak gazdatársaikkal.

Ez alkalommal Györgyövics Károly Alsónémedi partnerünk számol be az ENTEC® technológiai tapasztalatairól és az elért sikerekről.

Édesapám kezdte a gazdálkodást, majd az évek alatt fokozatosan átvettem a teendőket, de nyilván nap, mint nap támogatja a feladatokat. Elsősorban sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót és burgonyát termesztünk. Összesen 40 hektáron gazdálkodunk, ebből 15 hektár vegyes kertészet, a többi területet pedig vetésforgóként használjuk.

M ifelénk megtalálható középkötött homokos vályog, humuszos homok, réti és lápos réti talajok, melyek kedvezőek a szántóföldi zöldségtermesztéshez.

A tápanyag utánpótlás tematikáját a termesztendő növény igénye, valamint az adott zöldségpiaci körülmények alapján tervezzük meg, de a tapasztalatainkra is nagyban hagyatkozunk.

Az évek során, a piacon lévő szinte az összes tápanyag utánpótlási megoldást kipróbáltuk már. Elmondhatom, hogy jó eredményeket értünk el a felhasznált műtrágyákkal, de mindezt felülmúlta az EuroChem ENTEC® technológia hatékonysága, így már régóta erre a termékre tettük a voksunkat.

Fő előnye az ENTEC®- – nek, hogy a nitrogén stabilizátornak köszönhetően a nitrogént fokozatosan, lassan és hosszasan adja le, és az folyamatosan rendelkezésre áll a növény számára. Az EuroChem műtrágyák közül szívesen használjuk még a Nitrophoska® szulfátos összetételeit is.

Mi az ENTEC® select NPK 15-5-20 káliumszulfátos műtrágyával kezeljük a kultúrát, hozzáteszem nagyon nagy megelégedéssel. A három makro-elem mellett tartalmaz még ként, magnéziumot, rezet, bórt és cinket.

Példaként említem a sárgarépában és a burgonyában rendszerint elért, a maximálisan kihozható legnagyobb eredményt, amelyeknél a következő dózisokkal dolgoztunk.

Az ENTEC® select NPK 15-5-20-ból a talaj előkészítésnél 600 kg / Hektár dózis mennyiséget, majd állományban 2 szer 300 kg / Hektár mennyiséget juttattunk ki.

Az EuroChem ENTEC® technológiát jó szívvel tudjuk ajánlani minden gazdálkodó társunknak, mert megfelelő odafigyeléssel jó eredményeket lehet elérni, és a környezetünket is kíméljük a nitrát kimosódástól valamint az ammónia terheléstől. “

Keresse ENTEC® és UTEC® termékeinket kereskedő partnereinél, vagy hívja szaktanácsadóinkat!

 

Kelet Magyarország: Gordos József – 30/650 2012

Nyugat Magyarország: Lakatos Ferenc – 30/576 2828

Eurochem Agro Hungary Kft

8000 Székesfehérvár, Ady Endre utca 21/a

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés