Keresés
Close this search box.

Kertészet

Az ITM közbenjárását várják a borászok

Milliókkal tartozik nekik az egyik legnagyobb italforgalmazó.

A hazai borászok színe-java azt kéri Palkovics Lászlótól – mint az iparügyekért és a kereskedelemért is felelős minisztertől –, hogy kezdeményezze az Ital Magyarország Kft. (IMO) stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítését – tudta meg a 24.hu. Harminchárom borászat aláírása szerepel a dokumentumon, amelyben megindokolják, miért kérnek különleges elbánást az ital-nagykereskedőnek.

A korábban csődött jelentett IMO, mely az egyik legnagyobb magyar italforgalmazó cég, tavaly óta nem fizet olyan neves borászatoknak, mint a Takler Pincészet, a Laposa Birtok, a Bodri Pincészet, a Frittmann Borászat, mint ahogyan a Bock, a Dobosi és a Gere Pincészet is hiába várja, hogy a forgalmazó átutalja a nekik járó összeget – idézi fel a lap. Több mint 360 millió forint a tartozás, az egyes partnerekkel szemben ennek összege 1,7 és 49,5 millió forint között mozog, a 33 borászat fele több mint tízmillió forintot követel az IMO-tól.

A cég, azon túl, hogy lassan egy éve nem fizette ki a beszállított termékek ellenértékét, a fizetési, ügyvédi felszólításokra sem reagált érdemben, és az esetleges megegyezésre sem törekedett – ecsetelték a borászok a helyzetet.

Fotó: Getty Images

A borászok a felszámolást tartják valószínűnek – derül ki a kérelmükből. Úgy vélik, hogy az IMO stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítésével biztosítható az esetleges felszámolás elrendelése esetén a gyors, átlátható, rendezett és az állam által felügyelt eljárás lefolytatása. A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény szerint a kormány rendeletben minősíthet egy szereplőt stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek – emlékeztet a 24.hu.

A kérelemben úgy indokolják a kérésüket, hogy az IMO csődjének kárvallottjai „hosszú évtizedek óta a piacon elismert és kiemelt minőséget képviselő borászatok, melyeket jelentős anyagi kár érne az igényeik ki nem elégítése esetében”. A borászok tehát az állami felszámoló kijelölésében látják a korrekt eljárás biztosítékát.

A lap kereste az innovációs tárcát a kérelemmel kapcsolatban, arra is rákérdezve, hogy anyagi támogatást is nyújtanának-e esetleg a pórul járt borászoknak. Cikkük megjelenéséig azonban nem katapak választ a kérdéseikre, de úgy tudják, hogy az innovációs tárcán nem múlik a borászok kérésének teljesítése, az IMO stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítése.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés