Keresés
Close this search box.

Kertészet

Az európai zöldség-gyümölcs szektor a termelői szervezeteknek köszönhetően jutott túl a Covid-19 első hulláma okozta megrázkódtatásokon

Az Európai Parliament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága által tartott meghallgatás témája a Covid-19 járvány első hulláma okozta krízis és az abból levonható tanulságok voltak. Luc Vanierbeek, a Copa-Cogeca Zöldség-Gyümölcs Munkacsoportjának elnöke szerint a zöldség-gyümölcs ágazat ellenállása és a gyorsan változó körülményekhez való alkalmazkodása leginkább a termelői szerveződéseknek, első sorban a TÉSZ-eknek köszönhető. Ez tény, amit elismerni, a magyarázattal szolgáló faktorokat felismerni, a TÉSZ-eket pedig a jövőben továbbra is támogatni kell.

Az európai agrár-élelmiszerlánc részeként a zöldség-gyümölcs szektor kivételes munkát végzett a Covid-19 járvány első hulláma idején, az ellátás folyamatos volt, a polcok nem maradtak üresen – írja a Copa-Cogeca sajtóközleménye alapján a FruitVeb. Az ágazat reakcióképessége, rendkívüli erőfeszítései és hiba nélküli felelősségvállalása mind hozzájárultak a zöldség-gyümölcs piacának eredményes teljesítményéhez a kritikus hónapok alatt.

A zöldség-gyümölcs termelők és az áru kezelését, osztályozását, csomagolását, a kereskedelembe beszállítását végző TÉSZ-ek leküzdötték a járvány negatív hatásait és az egymást követő problémákat. Ez olyan tény, amit nem szabad magától értetődőnek venni.

Fotó: pixabay.com

A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek – melyek többsége TÉSZ – kockázatmegelőzési intézkedések, biztonsági protokollok és készenléti tervek bevezetésével rekord időn belül reagáltak, hogy termelési és kereskedelmi tevékenységük folyamatosan és biztonságosan fenntartható legyen. Minden nap alkalmazkodniuk kellett a folyamatosan változó, bizonytalan körülményekhez és szabályozásokhoz.

Luc Vanoirbeek számára az első hullámból leszűrhető tanulság egyértelmű: “A zöldség-gyümölcs szektor reakció- és ellenállóképessége nagyrészt a szereplők együttműködési képességén alapszik. A KAP támogatásával létrejött termelői szervezetek központi szerepet játszanak, a zöldség-gyümölcs ágazat támogatásában betöltött “sarokkő” szerepüket a KAP 2020 utáni időszakában is fenn kell tartani. Itt az ideje olyan elvek mellett dönteni, melyek a nagyobb kínálati koncentrációra való törekvéseket – mint a TÉSZ-ek – ösztönzik és azok elsőbbséget élveznek.”

Az Európai Bizottság válság idején tett intézkedéseit és tanúsított szerepét figyelembe véve, Luc Vanoirbeek úgy véli, a Bizottság gyorsan és viszonylag megfelelően reagált az egységes piac nyitva tartása érdekében kiadott iránymutatásokkal és releváns, a további problémákat megelőző intézkedéseket hozott az idénymunkások vagy a fontos árucikkek, mint például a csomagolóanyagok szabad mozgásával kapcsolatban.

A Covid-19 első hulláma alatt az étkezési szokások megváltoztak. Az európai fogyasztók meggyőződése, hogy a zöldségek és gyümölcsök az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlenek, általában véve is a jó minőségű áru iránti kereslet növekedéséhez vezet. Ennek ellenére, az ellátási láncban keletkezett többletköltségeket nem teljesen kompenzálták a magasabb piaci árak.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés