Keresés
Close this search box.

Kertészet

138 éve töretlen az ereje: az örökifjú réz hatóanyag

A réz megbízhatósága már-már legendás, hiszen a gombakórokozók ellen mind a mai napig hatékonyságromlás nélkül bevethető. Így a növényvédősök számára a rezisztenciatörés bevált fegyverének számít.

Ha a növényvédelem történetében tekintünk vissza, az egyik legrégebben ismert és alkalmazott hatóanyagcsoportot a réztartalmú szerek alkotják. Az első ilyen készítményt bordói lé (réz-szulfát és mész keveréke) formájában Millardet (1882) vezette be a szőlőperonoszpóra elleni védelemben. A ma használatos készítményekben a rézionok szulfát, hidroxid vagy réz-oxiklorid formájában vannak jelen.

A réz(II) ionok (Cu2+) vízben oldódnak, amelyben már kis koncentrációban is általános sejtméregként baktérium- és gombaölő hatásúak. A növényvédelemben az egyetlen olyan hatóanyag, amely a lisztharmatgombákon kívül a legtöbb kórokozó gombát és baktériumot is kiválóan pusztítja. A gombaspórák felhalmozzák a környezetükben található rézionokat. Kísérletekben igazolták, hogy a permetezésre használt 0,015 mmol/l Cu2+ koncentráció a gombaspórákban 1,5 mmol/l-re nőtt. Az ion hatása összetett, elsősorban a lebontó folyamatokat gátolja, legjelentősebb mértékben a piroszőlősav-dehidrogenáz enzimrendszert blokkolja. Mivel a lebontó folyamatok a mikrobáktól kezdve a legmagasabb szervezettségű élőlényekig azonos vagy közel azonos módon mennek végbe, az élőlények majdnem minden csoportjára hatnak. A betegségek elleni küzdelem során felhasznált hatóanyagok közül az egyetlen, amely ellen 138 éve nem alakult ki rezisztencia. Így nemcsak a hatékony növényvédelem, hanem a rezisztenciatörés alapeleme – „kora ellenére is” – a 21. századi, korszerű növényvédelmi technológiákban.

A réz felhalmozódik a talajokban, és minden élő szervezet érzékeny vele szemben. Ezért az éves szinten kijuttatható réz mennyiségét az európai uniós előírások korlátozzák. Ez azt jelenti, hogy az ökogazdálkodásban maximum két kilogramm fémrezet lehet kijuttatni hektáronként. Minden más esetben ez nem haladhatja meg a hat kilogrammot. Ez jelenleg igaz, mert a szigorítás ebben a témakörben is folytatódik. Az EU-bizottság 2019 januárjában meghozott döntése alapján a réz hatóanyag maximálisan kijuttatható mennyiségét 7 év alatt 28 kilogrammban határozta meg. A legújabb fejlesztések arra irányulnak, hogyan lehetne egységnyi területen a legkevesebb fémréz kijuttatásával a legnagyobb hatékonyságot elérni a fitotoxicitás veszélye nélkül.

Mely tényezők határozzák meg, hogy egy rézkészítmény megfelel-e ezeknek az elvárásoknak?

A réz hatóanyag (szulfát, oxiklorid, hidroxid, réz (I) oxid). Ahogy azt már korábban írtuk, csak a réz(II) ion (Cu2+) hatékony. Így a réz-szulfát és a réz-hidroxid hatóanyag minden rézionja hasznosul, oldatban szabad réz(II) ionná válnak. A réz-oxiklorid hatóanyag a réz-hidroxid mellett réz-kloridot is tartalmaz. A rézionok kloridionnal összekapcsolódva olyan erős kötést képeznek, hogy oldatban sem lesz belőle szabad rézion. Így a kijuttatott réz egy része inaktív formában kerül a környezetbe. A tribázikus réz-szulfát hatóanyagú Cuproxat FW pedig az egyetlen semleges pH-jú készítmény, így a legkíméletesebb a növénnyel (nem perzseli a levelét, és – kellő körültekintéssel – még érzékenyebb kultúrákban is nagy biztonsággal használható).

A réz szemcsemérete és annak eloszlása. Az apróbb szemcsemérettel sokkal jobb fedést tudunk elérni. A kis részek hézagok nélkül tudják befedni a felületet. Gondoljunk csak arra, hogy egy felületet focilabdákkal vagy pingponglabdákkal szeretnénk befedni! A nano mérettartományba tartozó szemcseméret még alacsonyabb réztartalom mellett is sokkal hatékonyabban takarja be a felületet, védelmet biztosítva a növénynek a betegségek ellen.

A réztermék formulációja. A formuláció több mindent meghatároz. A felhasználó szempontjából a szer kezelhetőségét, úgy mint oldódás, keverhetőség stb. A fungicid hatás szempontjából pedig azért fontos, mert ez fogja biztosítani a készítmény megtapadását a felületen és az esőállóságot. A kontakt hatású készítményeknél ez különösen jelentős, hiszen csak akkor tudják ellátni a feladatukat, ha jó fedéssel hosszabb ideig a védendő felületen maradnak.

A Nufarm ezeket az alapvető szempontokat figyelembe véve fejlesztette ki réztartalmú készítményeit: a Champ DP-t, a Cuproxat FW-t, valamint az olyan rezes kombinációját, mint a Moltovin.

Champ DP

576 g/kg réz-hidroxid hatóanyagot tartalmazó, kontakt hatású gombaölő szer (lisztharmatgombák kivételével), amely a Nufarm szabadalmaztatott formulázó eljárásával készül. A nagy sűrűségű granulátum nem porzik, ezért kezelése biztonságos, ugyanakkor gyorsan diszpergálódik a permetezőgép tartályában. A diszpergált részecskék több mint tízszer kisebbek más rézkészítményekhez képest, így nagyobb felületet tudnak befedni, aminek köszönhetően kiemelkedő a baktérium- és gombaölő hatás. Ráadásul fémrézre átszámolt dózisa alacsony, így többszöri rezes védekezést tesz lehetővé a határérték betartása mellett. Ráadásul a részecskék alakjának köszönhetően esőálló is. Felhasználható: almatermésűek, őszibarack, kajszibarack, cseresznye, meggy, szilva, bogyóstermésűek, héjas gyümölcsűek, mandula, szőlő, paprika, paradicsom, kabakosok, hüvelyesek, hagyma, burgonya, cukorrépa, gyógy- és fűszernövények, díszfák és -cserjék esetében 3-4-szeri, a gyógy- és fűszernövényekben kétszeri kezelésre, 7–10 napos időközönként.

Cuproxat FW

A Cuproxat FW literenként 350 g tribázikus réz-szulfátot tartalmazó, kontakt hatású gombaölő szer. Felhasználási köre széles: almatermésűek, szőlő, cseresznye, meggy, szilva, kajszi, őszibarack, cukorrépa, őszibarack, zöldségfélék. Lisztharmat kivételével bármilyen gombafertőzés megelőzésére alkalmas, 4,0–5,0, szőlőben virágzás előtt 3,5–4,0, virágzás után 4,0–4,5, őszibarackban sziromhullás után 2,0–2,5 l/ha dózisban. Rendkívül kis szemcsemérete nemcsak lehetővé teszi a többszöri védekezést a megengedett évi 6,0 kg/ha réz hatóanyag mennyiség átlépése nélkül, de rendkívül jó fedést is biztosít. Kémhatása semleges, és esőállóságával is kiemelkedik a hasonló készítmények közül.

Moltovin

Literenként 345 g tribázikus réz-szulfátot és 35 g cimoxanilt tartalmaz, kontakt és felszívódó hatású gombaölő szer szőlőperonoszpóra, szőlőorbánc, valamint paradicsomvész és alternária ellen. Szőlőben és paradicsomban preventív jelleggel alkalmazható, 3,0–3,5 l/ha dózisban, maximum 4 alkalommal, legalább 7 napos időközönként. A kontakt hatású tribázikus réz-szulfát mellett a lokálszisztémikus cimoxanil egyedi hatása abból áll, hogy hiperszenzitív reakciót indukál, ami megállítja a fertőzést és gátolja a spóraszóródást.

A Moltovin engedélye 2020. január 31-i hatállyal visszavonásra került. Az engedélyes, továbbá a nagy- és kiskereskedők meglévő raktárkészleteiket 2020. július 31-ig értékesíthetik. A termék felhasználása az eltarthatósági idő végéig engedélyezett.

 

Gaál Orsolya

field marketing menedzser

Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés