Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Zöldben gondolkodunk

A Green City alapelvek a zöldfelületek tervezésekor és építésekor nem csak közterületen valósulhatnak meg. Családi házi és lakóparki méretben is alkalmazhatóak az ökológikus gondolkodás, a csapadékvíz megtartás, a talajvédelem, a biológiai sokféleség, a fenntarthatóság, az újrahasznosítás, a gazdaságosság szempontjai. 2020-ban készült el egy Green City gondolatvilágú lakóparki kert a Park-M Garden Bt. tervezésében és kivitelezésében. A gondozását is ők látják el, így napról napra követhetik az alkotók a kert alakulását, fejlődését. Mészáros Roland kertépítővel a kert létrejöttének körülményeiről, az elmúlt három év tapasztalatairól beszélgettünk.

– Mi a legnagyobb értéke Ön szerint ennek a társasházi Green City kertnek?

– Idegen talajt nem hoztunk a területre, építkezés előtt a talaj felső termőrétegét lefejtettük, helyben hagytuk, deponáltuk, majd azt terítettük vissza. Megbízhatóan működik a csapadékvíz kezelő rendszer, aminek köszönhetőn minden csapadékvíz a területen marad, abból semmi sem terheli a csatornarendszert. CSR alapelveken megalkotott biodiverz évelőkiültetést hoztunk létre, ami költséghatékony, hiszen évelőkből és díszfüvekből viszonylag kis költséggel lehet szépet varázsolni. Szárazságtűrő fűmagot vetettünk el, hogy minél kevesebbet kelljen öntözni.

A zöldtető új technológiával készült. Nem a vízmegtartó műanyagtálcát használtuk, hanem filcréteget, melynek forgalmazását már hazánkban is elkezdték. Ezzel 20 %-al lehet csökkenteni az ültető közeg felhasználást, mivel a növény a filcbe is be tud gyökerezni. A zöldtető tudatosan azért készült, hogy a területből minél nagyobb részt adhassunk vissza a természetnek, nem a zöldfelület százalék növelése volt vele a célunk. A hűtés-fűtés eleve energiahatékony, levegő-víz hőszivattyús rendszerű, a zöldtetőnek inkább esztétikai hatását élvezik a lakók. A zöldtető rétegrendje 10 cm vastag, hagyományos extenzív ültetőközegű, melyen varjúháj sarjvetést végeztünk. Most zajlik a lakóparki építkezés második üteme, ott évelő magkeveréket keverünk a sarjakhoz, és együtt vetjük el a zöldtetőn. Így megjelennek majd a virágzó évelőfoltok is a varjúháj félék között.

A növényanyag vásárlása és az öntözőrendszer kiépítése adta a kertépítési költségek legnagyobb részét.

– Miért a CSR ökológiai rendszert választották?

– Személy szerint ezt ismerem jól. Nagy könnyebbség, hogy létezik hozzá a FŐKERT szakemberei által 2016-ban összeállított növényfajta lista. Ezt használtuk, jól működő növényegyüttes jött létre.

– Az elszikkasztás milyen rendszeren keresztül történik?

– Esőkertet nem tudtunk építeni a területen, mert ahhoz nem voltak megfelelőek az adottságok. A homokos altalaj minden vizet el tud nyelni, ezért dréncsöveken keresztül zajlik a szikkasztás. A zöldtető az épület tetején már megfogja a csapadékvíz egy részét, a csurgóvizet elszikkasztjuk. A vízáteresztő burkolat, a gyeprácsos parkoló is segíti a víz talajba szivárgását.

– Az eltelt 3 év kertfenntartásának melyek a legfontosabb tapasztalatai?

– A növényeredés és megmaradás 100 százalékos, a kert fenntartásban is a Green City elveket követjük. A biodiverz évelőágyás fenntartása sokkal egyszerűbb, évente néhány gyomlálásra van csak szükség, a növényvédelem minimális. Év közben nem kell hozzányúlni a növényekhez, csak tavasszal tarra kell vágni a területet és hagyni, hogy újra kihajtsanak a növények. Ez a legnagyobb munka vele. Az elnyílt virágokat év közben nem vágjuk le, meghagyjuk télre díszítőértékként. Nagyon változatos növényforma világ jön létre, jól díszít. Rendszeres munkaként jelentkezik a gyep és a sövények nyírása.

Mivel a túl homokos talaj gyorsan átengedi a vizet, a szárazságtűrő fűmagkeveréket többet kell öntözni. mint gondoltuk. Azt tapasztaltuk, hogy az örökzöldek, különösen a törpefenyők nem szeretik ezt a homokos talajt, alig fejlődnek. Évente háromszor, tavasszal, nyáron és ősszel juttatunk ki három hónapos hatástartamú szervestrágyát az évelő ágyásokba és a gyepre. Talajtakaráshoz akácfa kéreg aprítékot használtunk, amit a közelből hoztunk figyelve a szállítási költségek csökkentésére. Csak olyan szervestrágyát dolgoztunk be a talajba, ami a homok vízmegkötő képességét javítja.

Adatok:

A telek zöldfelülete 6000 m2, abból 2500 m2 a gyep, 3500 m2 a cserje és évelő ágyás, 100 m2 a zöldtető területe. A kertépítés (zöldfelület és burkolat) költsége az épület bekerülési költségének 15%-a.

Jellemző növényfajok és fajták: Aconogon speciosum ’Johanniswolke’, Aster ageratoides ’Asran’, Phlomis russeliana, Achillea filipendulina, Sedum telephium, Perovskia abrotanoides, Calamagrostis cv., Anemone sylvestris, Calamintha nepeta, Nepeta faassenii.

Megyesi Éva

fotó: Park-M Garden Bt

agrotrend.hu / Díszkertészek

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés