Keresés
Close this search box.

Kertészet

Olaszország: 3%-kal nőtt a 2023-as almatermés volumene

 

Kiváló minőségű, nagy mennyiségű áruval és jó piaci kilátásokkal kezdheti meg az olasz almaágazat a 2024-es évet – olvasható a FruitVeB cikkében.

Decemberben tartották az Assomela szokásos ülését, amelyen az óév termelési helyzetét és a piaci tendenciákra vonatkozó aktuális adatokat tekintették át. Az olasz almatermés 2023-as volumene 2 175 827 tonna volt, ami 3%-os növekedést jelent 2022-hez képest.

Az Assomela szerint Dél-Tirolban 1 005 617 tonna alma termett, ami 16%-os növekedést jelent 2022-hez képest, míg Trentino környékén 485 951 tonna almát takarítottak be, ami csak kis mértékű növekedést jelent.

Az Assomela sajtóközleménye szerint Piemontban is jó a helyzet, a termelés 2022-hez képest 2%-kal nőtt, és bár jégverések voltak 2023-ban is, az alma a jégverő hálóknak köszönhetően kevés kárt szenvedett.

Veneto régióban már nem volt ilyen derűs a kép: itt a fagyok és a jégesők 29%-os terméscsökkenéshez vezettek a 2022-es szinthez képest. Ennél is nagyobb gond, hogy az étkezési alma kihozatali aránya mindössze 43% az összmennyiségen belül.

Emilia-Romagna tartományból jégeső okozta károkat is jelentettek, ezek a nyári viharok pusztításával együtt 10%-os volumencsökkenést eredményeztek.

Fotó: illusztráció, canva.com

2023 májusi árvizek azonban az Assomela jelentése szerint sokkal kevésbé jártak súlyos következményekkel, mint amire számítani lehetett. Az északi régiókban egyébként viszonylag stabil maradt az almatermés mennyisége: Friuli-Venezia Giuliában 5%-os növekedést, Lombardiában pedig az árvizek ellenére is csak 1%-os csökkenést regisztráltak a 2022-es évhez képest.

Összességében idén az olasz almatermés minősége általában minden fajtánál kiváló, a gyümölcsátmérők pedig átlagon felüliek. Frisspiaci értékesítésre várhatóan 1,88 millió tonna kerül, ami +4%-kal múlja felül az utóbbi öt év átlagát.

A 2023-as évben Olaszországban 13%-os csökkenést regisztráltak a bioalma mennyiségében (167 681 tonna), ami főként a Veneto tartományban tapasztalt erőteljes visszaesésnek tudható be.

A szezon elején a piac fogékonynak bizonyult, és az EU és az EU-n kívüli országokba irányuló export is jól indult: az olasz almakivitel értéke 10%-kal nőtt, különösen az EU-n kívüli országokba.

A piaci helyzet további alakulását elsősorban a narancs és a körte szokásosnál kisebb termése befolyásolhatja. Összességében az olasz almatermesztők optimistán vághatnak neki 2024-nek, hiszen a kereslettel várhatóan nem lesz probléma, az alma minősége pedig általában kiváló.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés