Keresés
Close this search box.

Kertészet

Ma emlékezünk a jeli arborétum alapítójára, Ambrózy-Migazzi Istvánra

A malonyai és a jeli arborétum alapítója, AMBRÓZY-MIGAZZI ISTVÁN (Nizza, 1869. márc. 5. – Tana, 1933. aug. 31.) gyermekéveit a Vas megyei Tana községben levő családi birtokon töltötte, itt szerette meg a természetet.

Főként a botanika érdekelte; ezirányú tanulmányait Bécsben, Löwenben és Budapesten végezte. Hosszú utazásai során a mediterrán flórát tanulmányozva leginkább az foglalkoztatta, hogyan lehetne a különböző lombhullató örökzöldeket és egyéb, az enyhébb éghajlatot kedvelő növényeket megtelepíteni kontinentális klímájú birtokán. Mint földbirtokos, országgyűlési képviselő, felsőházi tag, a botanikát csak kedvtelésből, de annál nagyobb szakértelemmel űzte.

Forrás: Jeli Varázskert

1892-ben vette feleségül Migazzi Antóni grófnőt, nevének második tagját az ő tiszteletére vette fel. Felesége felvidéki, malonyai birtokán kezdte meg az intenzív kísérletezést, növények százainak telepítését. 1914-ben hazautazott édesanyja temetésére – és a háború illetve a trianoni békeszerződés után soha többé nem tért vissza félbemaradt munkájához. Ennek ellenére a malonyai kert máig a Felvidék legjelentősebb arborétuma maradt.

Tanai birtokára visszatérve, a környéken utazgatva megfigyelte, hogy a Kemeneshát mikroklímája, megfelelő telepítési módszereket alkalmazva, alkalmassá tehető olyan növények meghonosítására, mint a fenyőfélék, tuják, buxusok, páfrányok. 1922-ben kezdte meg egy újonnan vásárolt, 5 hektáros területen, a Jeli Hálásnak nevezett helyen egy új, hatalmas kert kialakítását. Az örökzöldek mellett több mint 10-féle nárciszt, páfrányféléket, liliomokat ültetett el. Ő tette alkalmassá a területet a híres rhododendron ültetvény létrehozására; a színpompás növények virágzását máig egyedülálló látványosságként tartják számon minden tavasszal.

Nyugvóhelyét ő maga választotta az arborétum közelében; kriptáján olvasható jelmondata: Semper vireo – örökké zöldellek.

agrotrend.hu / Jeles Napok

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés