Keresés
Close this search box.

Kertészet

Lengyelország: továbbra is szűkös a karfiol kínálata

 

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt kevés és drága a karfiol a lengyel nagybani piacokon. 

A FuitVeB cikke szerint a 2023-as szezonban a lengyel karfioltermesztőknek mind a növények növekedése, mind minőségének alakulása szempontjából kedvezőtlen időjárási körülményekkel kellett megküzdeniük. Ez a karfiol árának szélsőséges ingadozását okozta, amely egy júniusi áresést követően meredek emelkedésbe kezdett: a júniusi legalacsonyabb ár 3,4 PLN/db (290 Ft/db) volt, majd csaknem 50%-os emelkedéssel egészen 5,5 PLN/db (470 Ft/db) fölé is benézett az árszint.

 

Forrás: FruitVeB

A jelenlegi árak, amelyek a nagykereskedelemben a minőségtől és a kalibertől függően általában 4,00-6,00 PLN között mozognak darabonként, az előző tíz évhez képest a legmagasabb átlagárat jelentik, de egyes helyi nagybani piacokon a karfiol ára eléri a 7,00 PLN/db-ot is (600 Ft/db).

És ez rövid távon valószínűleg nem is fog változni, mivel a Lengyelországot is elérő hőség negatívan hatott a jó minőségű áru kínálatára.

Ez ráadásul nem csak Lengyelországban, hanem más európai országokban is így van, ezért a karfiol rekord ára szeptember-október környékén lesz csak olcsóbb, amikor nagyobb mennyiségű áru lép a piacra, ám valószínűleg akkor is az előző éveknél magasabb árakkal kell majd számolni.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés