Keresés
Close this search box.

Kertészet

Lengyelország: magasabb árak, kisebb termés jellemzi az idei görögdinnye-piacot

Még mindig a tavalyinál 12%-kal magasabb a görögdinnye ára Lengyelországban, és továbbra is az import dominálja a piacot.

A magyarhoz hasonlóan túljutott a zeniten a lengyel görögdinnyeszezon is, de a kínálat még mindig viszonylag magas. Ez a helyzet meglehetősen hasonló az előző év azonos időszakához, és általában is jellemző augusztus utolsó napjaira. Érdekes módon, és ez az alábbi grafikonon is látható, az import görögdinnye árai ebben a szezonban magasabb szinten maradtak, mint az előző években. Történt ez annak ellenére, hogy évről évre egyre több a hazai termelésű görögdinnye Lengyelországban. Természetesen a lengyel termelés már csak a klimatikus okoknál fogva sem fogja uralni a belföldi görögdinnyepiacot, de a hazai termelés volumen annyira már megnőtt, hogy képes legyen komoly befolyással lenni az árak alakulására.

Jelenleg a nagybani felvásárlók által kínált árak 1,80 PLN/kg-tól (153 Ft/kg) kezdődnek. Az import görögdinnye árai a nagykereskedelemben hasonló szinten mozognak. Az árak 1,80 PLN/kg-tól indulnak és 2,90 PLN/kg-ig (153-247 Ft/kg) terjednek. Az árak a tételek minőségétől, származási országától és fajtájától egyaránt függnek. A kiskereskedelmi láncokban a görögdinnye akciós árai azonban akár az 1,50 PLN/kg (128 Ft/kg) alá is benézhetnek.

Általánosságban elmondható, hogy a jelenlegi szezonban az árak magasabbak, mint az előző években, éves szinten átlagosan mintegy 12 százalékkal. Ez a tartós különbség nagyrészt az idei rosszabb termésnek köszönhető, amelynek oka a különösen a vegetációs időszak korai szakaszában uralkodó kedvezőtlen időjárás volt.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés