Keresés
Close this search box.

Kertészet

Kemény fagy csapott le a gyümölcsösökre

A csaknem egy hetes hidegbetörés kedd hajnalban okozta a legnagyobb károkat a lengyel gyümölcsösökben, és ezúttal jelentős almatermesztő körzetek sem úszták meg a fagyokat.

A Lengyel Meteorológiai Szolgálat április 15. körül kezdte el kongatni a vészharangokat egy igen jelentős, bőven fagypont alatti éjszakai minimumhőmérsékleteket hozó hidegbetörésre figyelmeztetve. Mindezt úgy, hogy a lengyel gyümölcsültetvények a szokott fenológiai fázisuknál körülbelül három héttel jártak előrébb – április közepén bőven virágzott már a cseresznye, ami általában május elején kezdődik csak meg.

Forrás: pxhere.com

A szakemberek nem tévedtek: április 18-án, csütörtök hajnalban egész Lengyelország területén intenzív lehűlést mértek, helyenként mínusz 2°C körüli értékekkel. Az almából évente 140 ezer tonna körül termelő Kis-Lengyelország (Małopolska) és az 500 ezer tonnás Lódz vajdaság szenvedte meg legjobban ezt a hajnalt, de a többi jelentős almatermesztő régió (Mazóvia, Lublin és Szentkereszt) ekkor még megúszta a súlyosabb károkat.

A következő napokban enyhébbek voltak a hajnalok, egészen a hétfőről-keddre virradó éjszakáig. Április 23-án hajnalban Kis-Lengyelországban mínusz 5,3°C-ot, Lublinban mínusz 2,7°C-ot mértek az állomások 2 méteres magasságban, talajszinten pedig a mínusz 7-8°C sem volt ritka.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés