Keresés
Close this search box.

Kertészet

Ezekkel a kártevőkkel kell megküzdenünk a díszkertekben

Május végéhez közeledve a közterületeken is egyre nagyobb mértékben károsítanak a különböző gombabetegségek. – hívja fel a figyelmünket Zsigó György növényorvos. Továbbá a meleg időjárás nagyon kedvez a pókhálós moly fajok elszaporodásához is. Hogyan ismerhetők fel a károsítók, mutatjuk képekkel, és miként tudunk védekezni ellenük?

Az apignomónia a száradó hajtásvégekkel és az elhaló levélerekkel jelentkezett.
Fotó: Zsigó György

A lisztharmat első telepeit láthatjuk a képen. A platán csipkéspoloska szívásnyomai mellett láthatjuk a gombák tüneteit is.
Fotó: Zsigó György, 2024.05.23-i fotó

Lassan indítani lehet a poloska elleni permetezést. Most feltétlenül adagoljanak gombaölő szert is a rovarölő szer mellé. Felszívódó és kontakt készítményeket is engedélyeztek közterületekre.

levéltetvek továbbra is jól érzik magukat (lsd. korábbi levéltetűs növényvédelmi felhívás), a legtöbb növényen megtalálhatóak.

Vadgesztenyelevél-aknázómoly

Az előző tájékoztatóban
 lefényképezett kezeletlen vadgesztenye levelein az aknázómoly első nemzedéke 05.23-án már ilyen aknásítást végzett. (lsd. alábbi fotó).

Vadgesztenyelevél-aknázómoly kártétele
Fotó: Zsigó György, 2024.05.23.

A maradék zöld felületre még nagy szüksége lenne a fának, ezért ennél a fánál se adják fel! Végezzék el a második nemzedék elleni permetezést (https://www.novenyvedoszer.hu/hirek/vadgesztenye_aknazomoly)
A második nemzedék megjelenését az országos csapdahálózatunk fogási számai egyértelműn megmutatják (lásd pl. itt)

A tojás vagy báb alakban áttelelő rovaroknak még át kell alakulniuk ahhoz, hogy elérjenek a rágásra, szívásra képes lárva alakba. Ekkor tudnak károsítani.
Viszont azoknál a molyfajoknál ahol a rágó szájszervvel rendelkező hernyók telelnek át, már kora tavasszal számítanunk kell a kártételükre.
Az idén a pókhálós molyfajok hernyói is jó erőben és éhesen ébredtek fel.

A teljesen tarrá rágott sajmeggy fát 05.20 -án fotóztam Budán.
Fotó: Zsigó György

Már a bábozódáshoz vonultak a hernyók, de még egy gyors permetezést javasoltam a szövedékből kibújó lárvák ellen. A téli olajos lemosással majd tovább lehet gyéríteni a fák kérgén csoportosan, telepekben telelőhernyókat.

 

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés