Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

GAZDATÜNTETÉSEK: EGYSÉGBEN AZ EURÓPAI GAZDÁK

Betelt a gazdáknál a pohár Európa-szerte. Nagyon nehéz éveken vannak túl az európai mezőgazdasági termelők és a helyzet nem akar tartósan enyhülni. Sőt, a makrogazdasági és globális politikai játszmákkal úgy tűnik, még reménytelenebbé teszik a helyzetüket. A gazdatüntetések fő kiváltói az EU Bizottsága és egyes tagállamok globalista kormánya által erőltetett zöldítés, az ukrán vámmentes import, az unión belüli mezőgazdasági termelés leépítése és kiszervezése harmadik országokba, valamint a támogatások csökkentése.

Az elmúlt hónapokban Európa számos országában arról szólnak a hírek, hogy tüntetnek a gazdák, traktorjaikkal utakat, fontos csomópontokat és kikötőket zárnak el. Az EU-csúcstalálkozó alatt Brüsszelbe vonultak a gazdák az Európai Parlament elé. Véleménynyilvánításuk jeleként tojásokat dobáltak, dudáltak és tüzet gyújtottak. A demonstrálók nyitottak a párbeszédre, számos dolgot felpanaszolnak a döntéshozóknak a nem megfelelő környezetvédelmi szabályozástól a túlzott bürokrácián át egészen addig, hogy sokan már nem tudnak megélni a szakmájukból. A kormányok számos eszközzel próbálták megfékezni az élelmiszerárak emelkedését, ami sok esetben a termelői árakat is csökkentette. Az Eurostat adatai szerint a termelői árak 2022-ben voltak a legmagasabban, azóta lejtmenetben vannak. Ezenkívül sok olyan nehézség van, amivel egy-egy országban a rossz kormányzás miatt kell a termelőknek megküzdeniük.

Forrás:allattenyesztok.hu

2022 és 2023 harmadik negyedéve között átlagosan 9 százalékkal esett az árszint, miközben a gazdák költségei tetemesen nőttek.

ELÉGTELENEK AZ EU VÉDŐINTÉZKEDÉSEI

Lengyelországban a gazdák elsősorban a piacot elárasztó ukrán termékek ellen tiltakoznak. Szeretnék, ha a keletről érkező gabonára is ugyanolyan szabályozás vonatkozna, mint az ő terményeikre. Úgy tűnik, mindez süket fülekre talált, hiszen március 20-án az EU-tagállamok vezetői megállapodtak, hogy az EU Bizottsága újabb egy évvel meghosszabbítja a 2022 óta folyamatosan nyújtott vámmentességet úgy, hogy a zabot, a tojást, a baromfi húst és a cukrot felveszi azon termékek listájára, amelyekre védőintézkedések vonatkoznak, ezzel szeretnék megakadályozni, hogy az olcsó ukrán import elárassza az EU piacait. A búza és az árpa nem került fel erre a listára. A rendelet szerint vészfékmechanizmus lép életbe a baromfi hús, a tojás, a cukor, a zab, a kukorica, a hántolt gabonából készült dara és a méz esetében. Erre az intézkedésre akkor kerül sor, amikor ezen termékek importmennyisége meghaladja a 2022. és 2023. év átlagában beszállított mennyiséget. A gazdák ezt nem tartják elégségesnek, mivel éppen ebben a két évben ugrott meg az ukrán import az EU-tagállamokba.

agrotrend.hu/www.allattenyesztok.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés