Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Gazdálkodás

Új kocateleppel bővült a Hunland Csoport

A Hunland cégcsoport teljes beruházása 7,5 milliárd forint értékben valósult meg, amelyhez 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Vidékfejlesztési Program Állattartó Telepek Fejlesztése pályázati kiíráson. Hipszki Tibor, a Hunland Group Holding Kft. pénzügyi és stratégiai igazgatójától megtudtuk, az új telep nagyságrendileg 4200 koca befogadására alkalmas, és évente 120 000 malac kibocsátása a cél.

Miért Magyarországot választották az új beruházás helyszínéül?

A Hunland csoport alapítása óta magyarországi központtal működik. Itt rendelkezik a szükséges humán és egyéb erőforrásokkal, kiváló logisztikai adottságokkal. A beruházás helyszíne a cégcsoport központjától néhány kilométer távolságra található. Tavaly nagy várakozással indítottuk el sertésintegrációs tevékenységünket, amely mára 50 000 férőhellyel rendelkezik, a Hunland sertéstermelésének és kereskedelmének egy újabb jelentős mérföldkövét testesíti meg a kocatelep. Elkötelezettek vagyunk a magyar állattenyésztés fejlesztésére, hiszen szükségünk van Magyarországon, magas minőségben előállított alapanyagra.

Nyugat-Európában egyre inkább csökken a sertéstartó telepek száma, ami növeli az igényt a jó minőségű sertéshúsra. A felvásárlás tekintetében melyek lesznek a célországok? Mennyi hús marad az országban?

Elsődleges piac a saját sertésintegrációba és a magyarországi termelőknek való kihelyezés, ezzel is támogatva a minőségi sertéstermelést. A magyar sertésfeldolgozó iparban is találkozunk fejlesztésekkel, így bízunk benne, hogy minél magasabb arány marad az országban.

Janssen Jos, a Hunland cégcsoport tulajdonosa szerint a legmodernebb telepet alakították ki, ami optimális körülményeket biztosít a kocák számára. Milyen innovatív megoldások biztosítják a kocák és a malacok jóllétét?

Az állatok számára a hőstressz komoly probléma. Nyári meleg időszakban a megfelelő hűtésről egyedülálló szellőző- és hűtőrendszer gondoskodik. A szellőzőrendszer tervezése során külön kihívást jelentett az egyik épület kétszintes jellegének megoldása. A légbeejtő csöveken extra friss levegő érkezik közvetlenül az állatok közelébe. A téli időszakban az elképesztően magas fűtésre szolgáló gázigényt az állatok testhőjét újrahasznosító, szintén nagyon egyedi hőszivattyús rendszer váltja ki, így Magyarországon egyedülállóan gázfűtés nélkül működtetjük majd a telepet. Az etető- és itatórendszer automatikus. Az állatok jó minőségű tisztított vizet fogyasztanak a telepített víztisztítónak köszönhetően.

A kivitelezés során fel tudtak készülni arra is, hogy megfeleljenek az Európai Unió által előírt esetleges további állatjóléti szigorításoknak?

A telepet a legszigorúbb uniós standardok szerint terveztük, figyelembe véve a következő évek szigorításait is. Férőhelynagyságok, csoportos tartási szabályok, megfelelő terek… A ventillációs rendszer kiépítése során ügyeltünk arra is, hogy a jövőben legyen lehetőség egy további, még szigorúbb járványügyi előírásnak is megfelelni, miszerint a telepi levegő kizárólag egy speciális technológiai tisztítón keresztül áramolhasson be a telepre. Ez a technológia a jövőben gond nélkül beszerelhető.

agrotrend.hu / MÁSZ

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés