Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Megkezdődött a száznapos birtokon tartási időszak

A termeléshez kötött anyajuhtartás támogatás 100 napos birtokon tartási időszaka megkezdődött április 1-jén, felhívjuk a figyelmet, hogy a birtokon tartási időszak minden napján (július 9-ig) meg kell lenni (az ENAR-nyilvántartás szerint is) a megfelelő korú, 2024. július 9-én éves kort betöltő, támogatásra jogosult igényelt állategyednek.

Az anyajuhok utáni támogatási kérelmeket idén is az egységes kérelemmel lehet benyújtani elektronikus formában a MÁK által erre a célra kialakított felületen.

A MÁK rendszere a tavalyi évhez hasonlóan felkínálja a gazdálkodóhoz köthető mindazon állatokat, amelyek a rendelkezésre álló adatok alapján potenciálisan megfelelhetnek a jogosultsági feltételeinek, azaz ún. megszemélyesített kérelmek lesznek. A kedvezményezettek a megszemélyesített adatokat kiegészíthetik, jóváhagyhatják. Kérelembenyújtás előtt feltétlenül ellenőrizze a fülszámokat!

Forrás: pxhere.com

A kérelemben szereplő egyed kiesése (házi vágás, elhullás, elveszés) esetén a mezőgazdasági termelő az anyajuhtartás támogatására bejelentett állategyed kiesését a kiesés időpontjától számított 15 napon belül köteles bejelenteni a Nébih számítógépes adatbázisába. A tenyészetből történő kiszállítás (értékesítés) esetén pedig 7 napon belül a szállítólevelet be kell küldenie a Nébih-adatbázisba.

Az idei évtől nem jelenti a birtokon tartási időszak megtörését, ha az állattartó hazai tenyészállat-kiállításra szállítja a kérelemben szereplő állatot. Fontos ugyanakkor a juh mozgatásának szabályos, hibátlan szállításbejelentése!

A támogatás szakmai feltétele az állattenyésztésről szóló kormányrendeletben foglaltak szerinti szakszerű apaállathasználat, illetve gondoskodni kell a tenyészetében tartott állatállomány juh-kecske ENAR-rendelet (182/2009. FVM) szerinti tartós jelöléséről, folyamatos nyilvántartásáról és az adatok bejelentéséről az adatbázisba.

A támogatások igényléséhez – csak rendkívül indokolt esetek kivételével – kölcsönapaállat-használatot nem veszünk figyelembe az igazolás során, minden tenyészetben saját tulajdonú kossal kell rendelkeznie a kedvezményezettnek, melynek beszerzéséhez állami támogatás igényelhető. A kölcsönapaállat-használat esetében is a termékenyítési időszak idején az apaállatnak a használó juhtartó tenyészetében kell lennie ENAR-nyilvántartásban is!

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés