Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Gazdálkodás

Egy lépéssel közelebb a fenntarthatósághoz a sertéságazat

Megkezdődött a tesztelés egy olyan projekt keretében, amelynek célja az állattenyésztésből származó kibocsátások környezeti hatásának csökkentése, miután egy észak-yorkshire-i sertéstenyésztő gazdaságban ammónia-kinyerő technológiát vezettek be.

A mezőgazdaság az ammóniakibocsátás egyik fő forrása, amely a biológiai sokféleségre negatív hatással lehet, például a talajban felhalmozódó nitrogén révén. A PigProGrAm egy lehetséges megoldást kínál a sertéshulladékból származó zöld ammónia kinyerésére, amelynek szerepe lehet a hidrogén előállításában is, ami értékes eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A projekt a sertéstenyésztés több területét is vizsgálja, hogy elősegítse az ágazat fenntarthatóság irányába való elmozdítását.

Fotó: wikimedia

Több szervezet anyagi ráfordításának köszönhetően a program költségvetése 600.000 font. A legújabb partner, a Membracon a vízkezelésre, a tiszta víz újrahasznosítására és a szennyvízkezelési megoldásokra specializálódott. A cég lefelé áramló gázkontaktora (DGC) egy szabadalmaztatott technológia, amely a gázelválasztási alkalmazások széles skáláján, például az ipari szén-dioxid elválasztásnál kiválóan alkalmazható.

Az innovatív technológiát a múlt hónapban telepítették az észak-yorkshire-i sertésfarmra.

Aman Sohl, a Membracon munkatársa elmondta: ” A DGC-t ebben a projektben arra fogjuk használni, hogy az ágazat a fenntarthatóság útjára léphessen; figyelembe véve a körforgásos gazdálkodás valódi gyakorlatát, miközben megőrizzük a működés folytatásához szükséges szilárd pénzügyi profilt”.

Az ammónia sertéshulladékból való kinyerése azt jelenti, hogy az ammóniakibocsátás szintje alacsonyabb lesz, a folyamat mellékterméke pedig olyan erőforrást hoz létre, ami kiváló minőségű műtrágyaként használható, valamint potenciálisan hidrogént is előállíthat.

Zanita Markham, az AHDB (Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács) projektmenedzsere elmondta, hogy a program az első lépcsője lesz annak a nagyobb demonstrációnak, amely az állattartásból származó zöld ammónia kinyerésére irányuló innovatív megközelítésben rejlő lehetőségeket hivatott bemutatni. A projekt előrelépést jelent a sertéstartó gazdaságok környezeti hatásainak csökkentése érdekében, ami nem csak az újabb és újabb zöld célkitűzések folyamatos teljesítését teszi lehetővé, hanem a sertéstenyésztésről alkotott közvélemény megítélését is jelentősen javíthatja.

agrotrend.hu / MÁSZ

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés