Keresés
Close this search box.

Agrárpiac

Állattenyésztés

Az EU-s bárányár alakulása a hatodik héten

Az Európai Unióban a hatodik héten a nehéz bárány ár esetében tovább folytatódott az árcsökkenés, a könnyű bárányár tekintetében azonban kis mértékű emelkedés volt tapasztalható az előző heti árakhoz képest.

A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2024. február 11-én végződő 6. héten 767,7 euró/100 kg vt. (vt. = vágott testtömeg), a könnyű bárány átlagára pedig 768,8 euró/100 kg vt. volt. A nehéz bárányár tekintetében -0,7%-os mérséklődés, a könnyű bárányár tekintetében +0,3%-os emelkedés volt tapasztalható az egy héttel korábban rögzített értékekhez képest.

A 6. héten a nehéz bárányár -1,3%-kal, a könnyű bárányár pedig -1,7%-kal alacsonyabb volt az egy hónappal korábban rögzített értékekhez viszonyítva.

Az előző év hasonló időszakában rögzített értéket a nehéz bárány ár 9,4%-kal, a könnyű bárány ár pedig 12,4%-kal haladta meg.

Nehéz bárányárak alakulása – 6. hét

A 6. héten a nehéz bárány árak tekintetében Írországban 0,6%-os emelkedés, Szlovéniában -3,3%-os, Horvátországban -2,3%-os, Portugáliában -1,1%-os, Franciaországban pedig -1,0%-os csökkenés volt tapasztalható az előző heti árakhoz képest.

A 6. héten a nehéz bárány árak tekintetében Spanyolországban és Olaszországban nem volt változás, Hollandiára és Romániára vonatkozóan pedig adat ismételten nem áll rendelkezésre.

Ország-összehasonlítás, forrás: Európai Bizottság – DG Agri

Nehéz bárány árak alakulása 2022-2024.

Könnyű bárányárak alakulása – 6. hét

A könnyű bárány árak tekintetében a 6. héten Horvátországban 8,7%-os, Olaszországban 3,9%-os, Szlovéniában 1,4%-os emelkedés, Portugáliában -2,4%-os, Görögországban -0,5%-os, Spanyolországban pedig -0,1%-os mérséklődés volt tapasztalható az előző heti árakhoz képest.

A 6. héten a könnyű bárányárak tekintetében Bulgáriára vonatkozóan adat nem áll rendelkezésre.

Ország-összehasonlítás, forrás: Európai Bizottság – DG Agri

 

Könnyű bárány árak alakulása 2022-2024.

 

Forrás: Európai Bizottság – DG Agri

Forrás: European Commission – Price monitoring by sheepmeat sector

Agrotrend.hu/ NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés