Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Adategyeztetési kampány indul az ENAR-adatok frissítése érdekében

Adategyeztetést kezdeményez a napokban a Nébih a szarvasmarhát, juhot és kecskét tartó gazdaságoknál az Egységes nyilvántartási és azonosítási rendszer (ENAR) adatainak áttekintése és javítása érdekében – közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.

A folyamat elsődleges célja a hamarosan induló 2024. évi egységes kérelmezés keretében igényelt, állatlétszámhoz kötött támogatások problémamentes lehívása és az uniós szabályokból eredő szankciók megelőzése – hangsúlyozta közleményében a tárca.

Az állatlétszámhoz kötött támogatások kifizetésének alapját biztosító nyilvántartások naprakészsége kiemelt jelentőségű a támogatások jogszerűségének vizsgálatakor. Az uniós forrásból finanszírozott termeléshez kötött támogatásokra vonatkozó közösségi szabályok ugyanis előírják a gazdálkodó tenyészetében lévő állatállománynak a szarvasmarha/juh ENAR-rendelet szerinti jelölését, nyilvántartását és az adatok határidőre történő bejelentését. A 2021-ben pontosított uniós szabályozás és egyértelművé tett elvárások miatt a határidőn túl történt bejelentések az adott egyed támogathatóságának elvesztéséhez vezethetnek megfelelő lépések hiányában – hívta fel a figyelmet az AM.

Forrás: pxhere.com

A 2022. évi kérelmek, valamint alacsonyabb számban ugyan, de a 2023. évi kérelmek esetében is több gazdálkodó esett el a támogatástól a határidők elmulasztása miatt. Ezért olyan megelőző intézkedések váltak szükségessé, amelyek lehetővé teszik, hogy a gazdálkodók már a kérelmezési időszak kezdete előtt javíthassák a nyilvántartásukban szereplő állatok adatait. A kérelem-benyújtási időszakot – a hízottbikatartás, valamint az anyajuhtartás esetében pedig a birtokon tartási időszak kezdetét – megelőzően a nyilvántartások rendezése negatív következmények nélkül elvégezhető az uniós szabályok keretei között – jelezte a tárca.

Az adategyeztetés elvégzésével a gazdálkodók sokat tehetnek azért, hogy az egységes kérelem felületen megjelenő megszemélyesített kérelmekben az állataik adatai naprakészek legyenek, és a kérelembenyújtó felületen csak a potenciálisan jogosult állatok szerepeljenek. A jobb minőségű kérelmek így nemcsak a szankciók elkerüléséhez járulnak hozzá, hanem a tervezhető gazdálkodáshoz is – emelték ki.

Fontos, hogy az adategyeztetésnek idén kizárólag a szarvasmarha, valamint juh- és kecskefélék vonatkozásában kell eleget tenni. Az egyeztetés határideje 2024. március 31., ugyanakkor a gazdálkodók, illetve az őket segítő köztes szereplők az év bármely szakában frissíthetik, aktualizálhatják a nyilvántartásban szereplő adatokat.

Az adategyeztetést az állattartó vagy az általa megbízott személy, az ENAR-felelős, a területi felelős, a kapcsolattartó személy, az ENAR-koordinátor, a körzeti kapcsolattartó állatorvos és a hatósági állatorvos a Nébih honlapján közzétett módon végezheti el.

További információk a Nébih felületén érhetőek el: https://portal.nebih.gov.hu/-/juh-szarvasmarha-es-kecske-enar-adategyeztetes-2024-marcius – írta közleményében a tárca.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés