Keresés
Close this search box.

Agrárpiac

Állattenyésztés

33%-os növekedés az élőmarha importban

Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2023-ban a szarvasmarha vágása élősúlyban kifejezve csaknem 10 százalékkal csökkent az előző évihez képest. Az összes vágás több mint kétharmadát adó tehenek vágása 10 százalékkal, a bikáké 11 százalékkal volt kevesebb, míg az üszőké csaknem 5 százalékkal nőtt.

forrás: AKI

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 2023 január–novemberében 16 százalékkal maradt el a 2022 azonos időszakitól. A főbb partnerek Koszovó, Horvátország, Ausztria, Törökország és Olaszország voltak. Magyarország élőmarha-importja 33 százalékkal nőtt, az élő szarvasmarha több mint fele Dániából, Ausztriából és Németországból származott. A marhahúsexport mennyisége 17 százalékkal, értéke mintegy 20 százalékkal csökkent. A marhahúsimport volumene 12 százalékkal, értéke 5 százalékkal csökkent a megfigyelt periódusban.

Az AKI PÁIR adatai szerint a fiatal bika termelői ára 801 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2024 januárjában, 2 százalékkal emelkedett 2023 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágóüsző ára 13 százalékkal, a vágótehéné 29 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára 8 százalékkal (4560 forint/kilogramm) haladta meg 2024 januárjában az egy évvel korábbi árat.

Agrotrend.hu/ AKI
Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés