Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Hírek

A rovartrágya: megoldás a termőtalajok állapotromlására?

A klímaviszonyokon túl az intenzív mezőgazdasági termelés hatására is rohamos tempóban romlik a hazai termőföldek állapota. Kiemelten fontosak most a fenntartható termelési módok, a felelős talajművelés és a természetes, jó minőségű talajjavító-készítmények. Hiszen csak ezek által érhető el az egészséges talajélet. Az Agroloop takarmánycélú rovartenyésztéssel foglalkozó vállalat egy új, 100%-ban természetes talajjavító-készítményen dolgozik, amely akár globális szinten is választ jelenthet a talajok problémájára.

Egy friss felmérés szerint ugyan a nyugat-európai régióhoz képest a magyar termőtalajok viszonylag megőrizték jó állapotukat, a mezőgazdasági területek 52 százaléka termelési szempontból bizonyos mértékben mégis csökkent értékűnek számít. Ugyanakkor a minőségi változás mellett, mennyiségében is jelentősen átalakult a hazai mezőgazdasági földhasználat. A KSH adatai alapján az elmúlt 60 évben közel 2 és fél millió hektárral csökkent a mezőgazdasági terület, ezen belül pedig közel másfél millió hektárral lett kevesebb a szántó- és gyepterület is. A termőterületről ugyan csak 2019-ig bezárólag vannak elérhető adatok, de – ugyanezt az időintervallumot vizsgálva – így is 1,3 millió hektárnyi csökkenést lehet észlelni.

Forrás: pixabay.com

Egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve a hazai termőtalajok

Ma már nem kérdés, hogy az emberi tevékenység hatással van az éghajlatra, a változó éghajlati viszonyok pedig visszahatnak az időjárásra is. Az ennek nyomán fellépő időjárási szélsőségek – mint a víz- és szélerózió, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, valamint az aszályos periódusok hektikus váltakozása – egyre inkább gyorsítják a termőtalajok pusztulását.

A klímaváltozás mellett azonban a nagyüzemi mezőgazdasági gyakorlatok, az intenzív termelési technológiák alkalmazása tovább ront a helyzeten. A helytelen talajművelési módok, valamint a túlzott vegyszer- és műtrágya-használat a talaj ökoszisztémájának súlyos károsodásához vezet.

„A jó termés alapja a megfelelő kondícióban lévő, egészséges termőföld. A termőtalaj fokozatos romlásával az élelmiszerek minőségét is veszélyeztetjük” – hangsúlyozta Percze Rajmond, az Agroloop társalapító-ügyvezetője az Agrárszektor Konferencián.

Fenntartható megoldásokkal az egészséges talajért

A műtrágyák és a növényvédő szerek túlzott használata mára sok helyen kizsigerelte a talajt, ami a terméshozamok csökkenését eredményezte. Ezért kiemelt szerepet kapott a tápanyag-utánpótlás és ennek a legfenntarthatóbb formája, a szervestrágyázás. Valamint az ehhez kapcsolódó magas tápértékű szerves talajjavítók és talajkondicionáló termékek. Mivel azonban ezek a készítmények még mindig csak korlátozott mennyiségben és az átlagosnál magasabb áron kaphatók, sok gazdaság számára ismeretlen terepnek számítanak.

Ennek a kiküszöbölésére említi Percze Rajmond a Dr. Czinege Erik, növénytáplálási innovációs menedzser által is javasolt hibrid módszert. A módszer során a gazda az első kezeléseket kémiai szerekkel viszi véghez a talajon, és csak a betakarításhoz vagy a szedéshez közeledve alkalmazza a biológiai készítményeket. Ezzel is segítve, hogy a betakarított termés semmiképpen se tartalmazzon maradványszereket.

„Így az éves teljes talajkezelési költségen is spórolhatunk és a végeredmény is kielégítőbb, mintha csak kémiai szerekkel operálnánk, aminek jól tudjuk, mi lesz a vége: egy előbb-utóbb kizsigerelt, élettelenhez közeli föld” – teszi hozzá Percze Rajmond.

A rovartrágya a jövő?

A takarmánycélú rovarpiac kiemelt szereplőjeként, az Agroloop fontos célkitűzése, hogy egy olyan természetes, rovartrágyából készült megoldást mutasson fel, amely – a műtrágyával ellentétben – nem pusztítja ki a talaj hasznos mikroba-közösségeit. Emellett a megfelelő adagolás mellett a talajoltást, azaz a célzott talajélet-gazdagítást is lehetővé teszi. A rovartrágyából nyert termésnövelő anyagok komplex hatással rendelkeznek. Tápanyagforrásként szolgálnak a talaj és a növények számára, növénykondicionáló hatásuk kedvezően hat a növények fejlődésére. Emellett közvetlen szerepet játszhatnak a kártevők és kórokozók visszaszorításában.

A szakértő szerint a rovartrágya mezőgazdasági felhasználása új távlatokat nyithat, amely a növénytápláláson és -kondicionáláson túl, a rovarkártevőkkel szembeni védelemben is utat mutat. A magas szervesanyag tartalmú, modern termésnövelő készítmények alkalmazását és hasznosítását a 2019/1009 közösségi rendelet is elősegíti. Ez a termésnövelő anyagok felhasználását szabályozza valamennyi EU-tagállamban. Ezenfelül a 2023-2027 közötti új közös agrárpolitika (KAP) is üdvözli a korszerű, biomasszából nyert talaj- és növénykondicionáló készítmények alkalmazását.

A műtrágya és hulladék ellenében a rovartrágya jó megoldás lehet a termőtalajok állapotának javítására. A Planet Business Club következő állomása a hulladékot veszi górcső alá. Egészen pontosan azt az értéket, amit a hulladék képviselhet bizonyos esetekben. Ugyanis hajlamosak vagyunk úgy tekinteni az elhasznált vagy kidobott tárgyakra, anyagokra, mint szemétre. Azonban sok esetben ennél jóval több rejtőzik a hulladék kihasználhatósága mögött.

agrotrend.hu / Greendex

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés