Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

A nők és a mezőgazdaság

A mezőgazdaság hosszú ideje egy hagyományosan férfias ágazat volt, de napjainkban egyre több magyar nő választja ezt a területet – olvashatjuk a kavosz.hu-n.

A nők és a mezőgazdaság kapcsolata szorosan összefonódik az évszázadok során alakult vidéki életmóddal. Manapság egyre több nő vállal vezető szerepet a mezőgazdaságban, és ezzel új színt hoznak a hagyományosan férfias szakmába. Az inspiráló vezetők számos területen mutatnak példát arra, hogy a nők milyen sikeresen tevékenykedhetnek a mezőgazdaságban.

Fotó: Pixabay

Új színt hoznak a magyar mezőgazdaságba

Azok a nők, akik családi gazdaságokat vezetnek, nem csak a földművelés és növénytermesztés terén kiválóak, hanem stratégiai gondolkodásukkal és innovációjukkal is kiemelkednek. Olyan példák, mint a termelői piacokon való aktív részvétel vagy a helyi közösségek megerősítése, mutatják, hogy a magyar nők mennyire sokoldalúan járulnak hozzá a mezőgazdasági szektor fejlődéséhez.

A mai napig több nehézséggel szembesülnek, mint a férfiak

Ugyanakkor nem szabad elfelednünk a kihívásokat sem, amelyekkel a nők szembesülnek a mezőgazdaságban. A hagyományos nemi szerepekkel és sztereotípiákkal szembeni küzdelem, valamint az elvárásoknak való megfelelés, néha nehezíti a nők professzionális előrehaladását. Azok a nők, akik vezetői szerepet vállalnak, gyakran egyensúlyoznak a családi és vállalkozói kötelezettségeik között. Azonban ezek a kihívások egyúttal lehetőségeket is rejtenek a változásra és a fejlődésre.

„A nőknek és a mezőgazdaságnak gazdag története van, ami inspirációul szolgálhat minden vállalkozó számára.” – szögezte le Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. „A nők értékes perspektívát és vezetői képességeket hoznak a mezőgazdasági iparágba. A sikeres női agrár történetek erőt adhatnak más nőknek és vállalkozóknak, akik hasonlóan kihívásokkal teli területeken dolgoznak, és elősegíthetik a mezőgazdaság sokszínűségét és innovációját. A Széchenyi Kártya Program agrár célú hiteligénylésének körülbelül 20%-a köthető női ügyfelekhez. Büszkék vagyunk erre a számra, de lehetőleg ebben az ágazatban is növelni szeretnénk szerepüket.”

agrotrend.hu / KAVOSZ

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés