Keresés
Close this search box.

Nem kategorizált

FAO: mit kell tudni a méhek és a növények kapcsolatáról

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkészítette a FAO által közzétett, „Beporzók” című infografika magyar nyelvű fordítását, mely informatív és szemléletes anyag ismerteti a főbb beporzókat, felhívja a figyelmet azok veszélyeztett státuszára, kiemeli továbbá a növények beporzóktól való függésének mértékét.

A beporzók eltűnése az egészséges táplálkozáshoz szükséges tápláló élelmiszerek egy részének elvesztését jelentheti. A beporzók számának csökkenése tehát katasztrofális hatással lehet a jövőnkre, az élelmezés-biztonságra. Hiányuk veszélyeztetné mindazon növények termesztését, amelyek részben, vagy teljes mértékben a beporzástól függenek. Az érintett növények a világ haszonnövényeinek háromnegyedét teszik ki.

A beporzás jelentősége továbbá abból is áll, hogy képes növelni a terméshozamot és javítja a termény minőségét. A beporzók fentieken túl a biológiai sokféleség fenntartásában és növelésében is döntő szerepet játszanak, ezáltal javítva a növények ellenálló képességét az éghajlatváltozással és más környezeti veszélyekkel szemben.

A FAO-s infografikákat bemutató cikksorozat tizennegyedik részében a „Pollinators”, azaz ”Beporzók” című, az ENSz Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete, a FAO által megjelentetett infografika magyar nyelvű fordítását tesszük közzé, melyet ITT érhetnek el.

Az infografikából többek között az alábbi kérdésekre kaphatunk választ:

  • Hány különböző vadméh faj létezik a világon?
  • Melyek a legfőbb beporzók?
  • A gerinces és a gerinctelen beporzó fajok hány %-a veszélyeztetett?

​​​​​​​

  • Milyen mértékű a növények beporzóktól való függése?
  • Milyen hosszú a mézelő méhek átlagos élettartama?
  • 0,5 kg méz előállításához hány dolgozó méhre van szükség?
  • Egy méhcsaládot hány méh alkot?
  • Hogyan alakult a világ mézelő méh populációlétszáma és területi eloszlása?

Javasoljuk, hogy folyamatosan kövesse figyelemmel a cikksorozat további részeit is, amelyekben újabb infografikákat fogunk megosztani az állattenyésztéssel, állati termék-előállítással kapcsolatosan.

Bízunk abban, hogy a FAO által megjelentetett infografikák magyar nyelvű fordításainak közzétételével szélesíteni tudjuk az állattenyésztéshez, állat-egészségügyhöz, valamint az állatitermék-előállításhoz kapcsolódó ismereteket, sokrétűbb perspektívát tudunk nyújtani a társadalom egésze és a döntéshozók számára és ezáltal hozzájárulhatunk az állattenyésztési ágazat minél szélesebb körű elfogadottságának megteremtéséhez.

 

Agrotrend.hu/ allattenyesztok.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés