Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

A metereológus szerint lassan visszafordíthatatlan a klímaváltozás

Vörös riasztást adott ki a Meteorológiai Világszervezet az óceánok melegedése, a gleccserek zsugorodása és az antarktiszi jégtakaró olvadása miatt. A genfi jelentés szerint a 2023-as év a legmelegebb esztendő volt 174 éve, vagyis a mérések kezdete óta. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint már Magyarországon is nyilvánvalóvá vált, hogy nagy a baj a klímaváltozással.

A globális felmelegedés ebben a tempóban hamarosan visszafordíthatatlan lesz – mondta Simon Gergő, a HungaroMet előrejelzési osztályvezetője. Mára a felszíni hőmérséklet mintegy 1,45 Celsius-fokkal meghaladta az iparosodási szintet, vagyis nagyon közel járunk a párizsi egyezményben megállapított másfél fokos határhoz, ahhoz az elméleti határhoz, ahonnan nagyon nehéz lesz visszafordulni – folytatta a meteorológus, kiemelve: a WMO most nyilvánosságra hozott jelentése alátámasztja, hogy

„nagyon rossz felé haladunk és elég nagy a baj”.

forrás: pixabay

A globális felmelegedés sok káros következménnyel jár – folytatta a szakértő, kiemelve: a tengerszint is emelkedik, illetve a tengerhőmérséklet, ami szoros összefüggésben áll azzal, hogy felerősödnek például a mediterán ciklonok, amelyek Európában is jócskán okoznak károkat, pusztításokat. De nemcsak felerősödnek, hanem a gyakoriságuk száma is növekszik a hevesebb időjárási eseményeknek – mondta.

Simon Gergő szerint Magyarországon is szélsőséges időjárási eseményekre kell számítani 2024-ben. Példaként említette a mögöttünk álló telet, ami – figyelembe véve az utóbbi éveket – szépen beleillik abba a sorba, hogy tulajdonképpen már nem beszélhetünk klasszikus télről, amilyenek 20-30 évvel ezelőtt voltak. Az idei február pedig tényleg minden várakozást felülmúlt, miután a főváros térségében nem volt olyan nap, amikor az átlag alatt lettünk volna – fogalmazott a HungaroMet munkatársa.

„Ez a február gyakorlatilag egy márciusnak, kora áprilisnak illett be.”

A Meteorológiai Világszervezet új jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy az Atlanti-óceán északi részén 2023-ban 3 Celsius-fokkal melegebb volt a víz az átlagosnál, a hőmérséklet emelkedése miatt pedig az Adriai-tengeren 50 új faj terjedt el, ami veszélyezteti az őshonos halállományt.

 

Agrotrend.hu/ infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés