Keresés
Close this search box.

Agrármanager

A stabilitás most a jövő kiindulópontja

A mezőgépek piacán óriási választékba cseppenhet az ember, azonban mindig van valami egy jó döntés előtt, ez pedig a mérlegelés. Az olcsó fenntartás és a megbízhatóság talán mindenki számára így is fókuszpont lehet, ezt a kombinációt egyedülálló módon a Kubota védjegyként biztosítja is. A Két Kata Kft. ügyvezető igazgatója, Szabó István válaszolt kérdéseinkre életútja elejéről indulva, egészen a jövőbe tekintően.

Hogyan csöppent bele a mezőgazdasági gépipar világába?

Elektronikai műszerészként végeztem, majd egy váratlan fordulat kapcsán, mint pályakezdő a mezőgazdaságban találtam magam gépészként és tulajdonképpen innen indult el ez az egész. Viszonylag korán mezőgazdasági vállalkozó lettem, legfőképpen bérmunkával és gépjavítással foglalkoztam, aztán a gépjavítás szolgáltatása annyira lekötött, hogy ez is lett a főtevékenység. 2006-ban elkezdtünk foglalkozni gépforgalmazással is és 2014-ben lettünk a Kubota importőrei. 2003 környékén volt egy nagy ugrás, az egyéni vállalkozást felváltotta a Bt., majd 2008-ban változtattunk cégformát Két Kata Bt.-ről Két Kata Kft.-re. Nagyon sokat gondolkodtunk rajta, hogy beállunk a többiek mögé és valamilyen agro előtagot teszünk a névbe, de megmaradtunk Két Kata Kft.-nek, ezzel is hangsúlyozva a cég családias mivoltát.

Fotó: Két Kata Kft.

A gépészet világában miért pont a mezőgazdasági szegmens lett az Ön helye?

Vidékre születtem és soha nem is állt távol tőlem ez a világ, azt is mondhatnám, hogy beleszülettem. Mehettem volna más felé is, de erre terelt az élet. Nálunk a család összes férfi tagja gépész volt, már kicsi gyerekként folyamatosan vittek magukkal, tehát ez nem volt tőlem idegen, sőt, teljesen természetes volt a traktorok és a dízelmotorok világa.

Akkor a mezőgazdasági divízió felé irányuló bővülés nem is volt kérdés?

Mindenki az egyszerűbb ellenállás irányába megy, így én is ezt az utat választottam és itt is találtam egy jól fizető munkahelyet.

Mi a Két Kata sikerének kulcsa és milyenek a gazdák, valamint a vásárlók visszajelzései?

Ez nem nagyon bonyolult, ugyanis, ha nem lennénk ügyesek, akkor tönkre mennénk. Azért a gazdák részéről annyira nem jellemző, ahogy szembe dicsérnek minket, meg én menekülök is az ilyenektől, de egyébként nagyon sokan elmondják, hogy elégedettek. Ráadásul, aki visszatérő vásárló és a harmadik, negyedik, nyolcadik, kilencedik gépét veszi nálunk, az nagyon szereti, hogy van egy biztos és rugalmas cég a háta mögött, aki mindig, mindent megold. Manapság az nem titok, hogy nem eladni vagy megvenni, hanem fenntartani a legnehezebb egy gépet és az rettentő sokat számít, ha az elromlik vagy valami gond van vele, akkor mi azonnal megoldást tudunk biztosítani. Mi maximálisan ott vagyunk a gépek mögött és mivel én gépész voltam és szerelő, ezért nálunk nagyon hangsúlyos a háttérszolgáltatás és a gépek utókezelése.

Nálunk nem ér véget azzal a folyamat, hogy eladjuk a gépet, hanem igazából akkor kezdődik és a szervizben bizonyítjuk, hogy jobbak vagyunk másoknál.

A Kubotával adott egy kiváló termék, és erre a névre azért a gazdák is felnéznek, hiszen megbízhatóságában egyedülálló. Tehát én úgy gondolom, hogy aki olcsó fenntartású és megbízható gépet keres, az megtalál bennünket és előbb-utóbb partnerünk lesz.

Miben rejlik az egyedülállóságuk?

Egyértelműen az erős szervizszolgáltatásban. Ennek az a lényege, hogy folyamatosan kell fejlődni tudásban és folyamatosan képezni a kollégákat is, hiszen a technika fejlődik és nem szabad lemaradni, mindig naprakésznek kell lenni. A régmúlt idők két hónapjához képest most öt nap a szezon, tehát nem lehet azt megengedni, hogy túl sokáig álljon egy gép. Ezért is szoktuk azt mondani, hogy mi méhviaszból és gyurmából is traktort építünk.

Fotó: Két Kata Kft.

Milyen innovációkkal jelentek meg a piacon az utóbbi időszakban?

2018-ban jelentünk meg a távirányítós traktorral, de azt egy picit jegeltük is a szűkösebb időkre, hát lehet, hogy most majd lassan elő kell venni. Ez elsősorban gyümölcstermesztőknek szóló találmány, elég sokat el is adtunk belőle itthon és külföldre is, de ha szükség lesz rá, akkor építünk bármit.

Mi várható a cég életében a jövőre nézve?

Aki ebben a mai világban előre tud tervezni, annak én csak gratulálni tudok. A mai helyzetben elsősorban azt szeretném, hogy stabilak maradjunk. Ez az elsődleges cél, de szerintem a szakmában mindenkinek hasonló törekvései vannak.

Ha összevetjük a tavalyi és az idei év eladási statisztikáit, akkor most egy 80%-kal gyengébb piacot látunk, és ez azért nem kis csökkenés. Úgyhogy szerintem most senki nem álmodik korszakalkotó nagy dolgokról, hanem inkább arról, hogy tudja megtartani a munkaerejét.

Fotó: Két Kata Kft.

Mit üzenne a fiatal generációnak?

Nagyon gyorsan jöjjenek minél többen, akár szerelőnek, akár műszaki mérnöknek. Mi mindent meg is teszünk ezért. Rengeteg iskolát bejárunk MEGFOSZ tagként, nagyon sok pályaválasztási napon részt veszünk, hogy frissítsük a szakmát, mert irtózatos bajok lesznek, ha nem lesz utánpótlás. Sajnos nagyon hamar ki fognak öregedni a jelenlegi gépkezelők, a traktorok el fognak romlani és szerelő sem lesz, aki megjavítsa, akkor pedig nem nagyon lesz mit enni. Tehát óriási a hiány, így mi is sok szeretettel várunk mindenkit, nálunk is vannak tanulók, akit csak lehet képezünk és mindent megteszünk azért, hogy minél több fiatalt tereljünk erre a pályára.

Hajósi Péter

A cikk az Agrármanager Magazin 2024. májusi, lapozható számában olvasható.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés