Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Sikeresen ívott a magyar bucó

Sikeresen ívott a magyar bucó a mohácsi Duna-szakaszon idén tavasszal – írta az MTI.

Az ÖK kutatói immár harmadik éve végeznek halállomány-felmérést a kutatóközpont közcélú monitorozási projektje keretében, Tóth Balázs (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság) és Mórocz Attila (Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság) szakmai közreműködésével – emlékeztet az ELKH által közleménye.

Fotó: Szalóky Zoltán

A  magyar bucó sikeres ívását Szalóky Zoltán, Maroda Ágnes és Sály Péter, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) halökológusai  igazolták.

Mint felidézik, június végén Mohácsnál számos, idei szaporulatból származó, 32-42 mm közötti testhosszú magyar bucó-ivadékot fogtak a kutatók. Ez örömteli meglepetésnek számít, ugyanis a Magyarországon fokozottan védett őshonos halfaj csak ritkán kerül szem elé.

Fotó: Maroda Ágnes

A magyar bucó (Zingel zingel) a Duna és a Dnyeszter vízgyűjtőjén őshonos, fenéklakó sügérféle halfaj. Teste hosszan elnyúlt orsó alakú, szája alsó állású, pikkelyei a bőrében mélyen ülő, úgynevezett fésűs pikkelyek, ezért kézbe véve – a többi sügérféléhez hasonlóan – érdes tapintású.

A felnőtt egyedek testhossza jellemzően 20-30 cm. A nagy folyók kavicsos, homokos aljzatú, gyors sodrású mederfenekén gerinctelenekkel és kisebb halakkal táplálkozik.

Fotó: Szalóky Zoltán

Szaporodása a vizek tavaszi melegedésével márciusban, áprilisban történik. Mivel jellemzően a parttól távolabbi mederfenéken tartózkodik, a Duna-parti életterében végzett tudományos halállomány-felmérések során csak néha kerül szem elé, ha mégis, akkor többnyire növendék, illetve felnőtt példányokkal lehet találkozni.

Az ELKH közleménye szerint a kutatók a Duna főágában éjjel a parti, nappal a mélységi életteret mintázták.

Fotó: Szalóky Zoltán

A mélységi mintákban nagy számban fogták a magyar bucó közeli rokonának, a szintén fokozottan védett német bucónak (Zingel streber) a felnőtt egyedeit is. A magyar bucó mellett előkerültek a védett selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser) idei ivadékai is.

E faj élőhelye és életmódja hasonlít a bucófajokéhoz, de jobban kötődik a homokos aljzathoz és a mérsékeltebb áramláshoz – áll az ELKH közleményében.

agrotrend.hu/elkh.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés