Kézműves Kiválóságok Napja

Kézműves Kiválóságok Napja: Konferencia és díjátadó az Agromash Expo keretében – 2025. 01. 24.

Idén először egész napos konferenciával bővült a Kézműves Kiválóságok Napja, amely a hazai kézműves élelmiszer-termelők, szakértők és érdeklődők számára teremtett találkozási lehetőséget. Az Agrotrend Csoport és a Városi Anya közös szervezésében megvalósult esemény az Agromash Expo keretében várta a látogatókat, a díjátadót inspiráló előadások és kerekasztal-beszélgetések előzték meg, így idén először a rendezvény konferenciaként is bemutatkozott.

 

Konferencia a kézműves élelmiszerek jegyében

Az előadások és beszélgetések célja az volt, hogy a kézműves élelmiszer-termelők a gyakorlatban is hasznosítható tudást szerezzenek a piaci trendekről, értékesítési stratégiákról és marketing eszközökről.

A napot Urkom Katalin, a díj és konferencia főszervezője nyitotta meg. Az előadók sorában olyan szakemberek kaptak helyet, akik a kézműves élelmiszerek piacának aktuális kihívásairól és lehetőségeiről osztottak meg fontos tapasztalatokat:

– Urkom Katalin(Városi Anya Véleményklub): „Érték, Élmény, Luxus? – Kézműves élelmiszerek a városi fogyasztók fejében.” Az előadás betekintést nyújtott a városi vásárlók preferenciáiba és motivációiba, rávilágítva, hogy a kézműves termékek hogyan válhatnak a modern fogyasztói életforma szerves részévé.

– Szegedyné Fricz Ágnes (Kislépték Egyesület): „Rövid úton a vásárlóhoz? – Értékesítési stratégiák a kézműves élelmiszerekhez.” Az előadás az alternatív értékesítési csatornák és a közvetlen fogyasztói kapcsolatok kiépítésének fontosságára fókuszált.

– Szurgent Zsófia és Dr. Pleva György (Nébih): „Tiszta sor? – Mit kell feltüntetni a kézműves termékek címkéjén?” A címkézésről szóló előadás nemcsak a jogi kötelezettségekre, hanem a fogyasztók számára értékes információk kiemelésére is felhívta a figyelmet.

A délután folyamán két kerekasztal-beszélgetés is helyet kapott. Az egyik a tavalyi díjazottakat szólaltatta meg, akik inspiráló sikertörténeteikkel mutatták be, hogyan segíti a díj és az elismerés a kézműves termelők fejlődését.

A másik beszélgetés fókuszában a marketing állt: Mátrai Zoltán, az Agrotrend Csoport vezérigazgatója, a Vosz Agrár Elnöke és Gál É. Beáta, a VOSZ kommunikációs igazgatója, és Fórián Zoltán az Erste Bank vezető agrárszakértője osztották meg gondolataikat arról, mi lehet a siker titka egy versenytársakkal teli piacon.

 

Ünnepélyes díjátadó: A nap fénypontja

A nap csúcspontja a délutáni ünnepélyes díjátadó volt, ahol a zsűri által kiválasztott Kézműves Kiválóságok vehették át elismeréseiket. A díjátadót megható pillanatok és a győztesek őszinte öröme kísérte. A rendezvény különlegessége volt, hogy a nyertes termékek nemcsak bemutatásra kerültek, hanem az esemény végén kóstoltatásukra is lehetőség nyílt, ami nagy sikert aratott a látogatók körében.

Együttműködés, amely új színt hozott az eseménybe 

Az idei esemény az Agrotrend Csoport és a Városi Anya első közös szervezésében valósult meg, amely új lendületet adott a Kézműves Kiválóságok Napjának. Az együttműködés révén a kézműves termékek még szélesebb közönséget érhettek el, és a rendezvény újabb mérföldkővé vált a hazai kézműves élelmiszerek támogatásában.

Főszervezői szívvel-lélekkel 

Urkom Katalin főszervezőként az esemény végén így foglalta össze gondolatait: „Büszke vagyok arra, hogy ez a rendezvény évről évre fejlődik, idén pedig a konferencia formátum új fejezetet nyitott a történetünkben. A visszajelzések alapján fantasztikusan sikerült a nap, és bár mindig van hova fejlődni, azt gondolom, ismét sikerült valami igazán értékeset teremtenünk.”

A Kézműves Kiválóságok Napja nemcsak egy díjátadó, hanem egy mozgalom, amely a legjobbak számára biztosít láthatóságot és lehetőséget arra, hogy történeteik másokat is inspiráljanak.

További információ az idei győztesekről:

– Magyarország Szörpje 2024
I. helyezett: Venyige Tanya – Rozmaringos Körte szörp
II. helyezett: Lajos-Király Manufaktúra – Ribizli szörp
III. helyezett: Szedervarázs – Szeder szörp
Különdíjban részesült: Házam Táján – Feketeribizli szörp

– Magyarország Méze 2024
I. helyezett: Simai Méhészet – Ecsegpuszta Vegyes Virágméz
II. helyezett: Zümi Méhészet – Mézharmat
III. helyezett: Vidók Méhészet – Hársméz
Különdíjban részesült:
Szomor Méhészet – Kiskőrösi Méz
Gujka László – Selyemfűméz
László Sándor – Akácméz

 

– Magyarország Lekvárja 2024
I. helyezett: Szatmári Éden – Szilvalekvár
II. helyezett: Esbana Homoktövis – Homoktövis
III. helyezett: Szedrem – Egy kanálka egészség – Szederlekvár
Különdíjban részesült: Myfittgarden MyFittBerries – Somlekvár

– Magyarország Gyümölcsleve 2024
I. helyezett: Esbana Homoktövis – Homoktövis velő
II. helyezett: Budapest – Uborkás víz
III. helyezett: Szedrem – Egy kanálka egészség – Fekete szederlé
Különdíjban részesült: Levendula Álom Kert – Ősz Kincsei

– Magyarország Kézműves Csokoládéja 2024
I. helyezett: Angyali Kísértés Csokoládé és Sütemény Manufaktúra karamellás-sós-mogyorós csokoládé
II. helyezett: Tündércsoki – Ribizlis bonbon
III. helyezett: Bonbonda Csokoládéműhely – Homoktövis étcsoki bonbon

Különdíjban részesült: Honeybee – Csokis pilleméz

– Magyarország Kézműves Söre 2024:
I. helyezett: Urban Beer – Budapest Sör