Keresés
Close this search box.

Hírek

Pálinkafőzdék felkészülése: szeptemberre csúcsra pörög a termelés

Hamarosan kezdődik az igazi roham a pálinkafőzdékben, ami szeptemberben csúcsosodik ki igazán. Mivel alapanyag lesz bőven, sőt még maradt tavalyi készlet, vagyis cefre, ezért időben kell lekötni a még szabad kapacitásokat – erről tájékoztattak bennünket a megkérdezett szakemberek. Jó hír, hogy a tavalyi évhez képest a legtöbb helyen nem változtattak az árakon, így átlagban a kisüsti pálinka literje 1400 forint, az aromatornyos kifőzése 1500 forintba kerül.  

A pálinkafőzők forgalma jól megmutatja, hogy milyen évet zárnak a gyümölcstermesztők, vagyis a cefrékből kiderül, hogy miként sikerült az év. Idén minden hamarabb érik: a cseresznye és a meggy termése nem lesz rossz, de elmarad a tavalyitól.

Forrás: pixabay.com

A szamóca már elérett, így abból is készülhet a pálinka. A főzőmesterek szerint – a hiedelmekkel ellentétben – nem nehéz ebből a gyümölcsből pálinkát főzni, hanem inkább időigényes a cefrét elkészíteni.

Cseresznyéből kevés alapanyag várható, mert meleg volt a február és a március, ami miatt két-három héttel korábban értek a gyümölcsök és ez a gyorsaság a minőséget befolyásolta. Ez nem igaz szerencsére a sárgabarackra, amelyből jó termés várható – szemben az előző évekkel.

A Tiszán túl a szilvában van minden reménye és bizalma a termelőknek, hiszen az adottságok ott a legkiválóbbak a termesztéséhez. Egyelőre az előző évekhez hasonló mennyiség várható, de a minőség tekintetében is a javulásban reménykednek. Addig is a tavalyról megmaradt almakészletek is érkeznek a hűtőházakból, így a kapacitásokat ezek a tételek is lekötik.

Továbbra is kétféle módszerrel főznek pálinkát: a hagyományos két utas desztillálással, valamint az aromatornyos lepárlással. Ez utóbbit az illata és a zamata miatt kedvelik és igen kis tételekben is bevállalják a főzdék, ugyanis egészen kisméretű készülékekkel is fel van szerelve a legtöbbjük. Annak ellenére, hogy a kisüstihez képest illatosabb az aromatornyos pálinka, de nem időtáló a nedűje, mert az érési folyamatok során veszít az eltarthatóságából.

Továbbra is divat szőlőből pálinkát főzni: a Sárgamuskotály és az Irsai Olivér a legnépszerűbb két szőlőfajta, amelyet pálinkának szánnak, de ebben az időjárásnak is szerepe van, ugyanis miután a konyhakertekből elfogynak a gyümölcsök, s nincs elegendő sem eltenni, sem pedig cefrét készíteni belőlük, ezért a szezon végén a szőlőből mindenképpen szeretnének pálinkát látni a termelők. A szőlőt szeretik a parfümös illata miatt is lefőzetni.

agrotrend.hu / Növényvédőszer

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés