Keresés
Close this search box.

Hírek

Édesvízi medúzák bukkantak fel

Már korábban is fedeztek fel édesvízi medúzákat hazánkban, de most egy népszerű Duna-menti üdülőhelyen is megjelentek.

A Tolna Vármegyei Hírportál (FEOL) egyik olvasója küldött be a lapnak egy érdekes videót, amelyen medúzák úszkálnak a faddi Duna-holtágban, egy közkedvelt üdülőtelep, Fadd-Dombori mellett. A felvételen látható édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbyi) nem őshonos faj Európában, valamikor az 1920-as évek környékén kerülhetett ide őshazájából, Délkelet-Ázsiából.
Az édesvízi medúzák általában bányatavakban vagy folyók holt medrében érzik jól magukat, megjelenésük kiváló vízminőséget jelez, nagy hordalékanyagú vízben ugyanis nem élnek meg.

Forrás: magyarnemzet.hu

Hazánkban is több helyen találtak már állományokat ezekből az apró termetű, mindössze 2-4 cm-es medúzafajból.

A hazai Dráva szakasz mentén az egyik legfontosabb élőhelye Gyékényesnél van, ahol több, kavicsbányászat során kialakult tóban jelentek meg. De a Mályi-tóban, az Omszki-tóban, Kis-Tokaji tóban, Palatinus-tóban, a Dorogi-tóban, a szigetközi Duna-szakaszon, valamint a Salgótarján közelében lévő Középbánya-tóban is látták már ezeket az apró medúzákat.

Az édesvízi medúzáktól nem kell tartani, mert bár vannak méreganyaggal teli csalánsejtjei, azok annyira parányiak, hogy emberre nem veszélyesek, csupán a táplálékul szolgáló vízi egysejtűek elfogására alkalmasak.
agrotrend.hu / Turista Magazin
Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés