Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Hírek

Az Európai Bizottság létrehozza a Mézplatformot

Az átdolgozott EU-s mézszabályok 2024. június 13-i hatályba lépésének napján a Bizottság felhívást indít a Mézplatform létrehozására, hogy a legjobb elérhető szakértelmet gyűjtse össze a méz eredetiségével és nyomon követhetőségével kapcsolatban.

Ez a szakértői csoport segíteni fogja a Bizottságot az olyan módszerek harmonizálásában, amelyekkel kimutatható a méz hamisítása, és nyomon követhető a termék a begyűjtő termelőig vagy az importőrig. Az új közös szabályok a méz összetételére és címkézésére vonatkozóan segítenek a fogyasztóknak megalapozott döntéseket hozni az élelmiszerlánc átláthatóságának növelésével és a csalásos gyakorlatok korlátozásával.

Forrás: pixabay.com

2026 közepétől, amikor az irányelv alkalmazása megkezdődik, a mézkeverékekben található származási országoknak csökkenő sorrendben kell megjelenniük a címkén, a származás százalékos arányával együtt. A tagállamoknak lehetőségük lesz csak a négy legnagyobb arány százalékos értékének feltüntetésére, ha azok több mint 50%-át teszik ki a keveréknek.

Az átdolgozott irányelv felhatalmazza a Bizottságot, hogy négy éven belül bevezesse a méz cukorral való hamisításának kimutatására szolgáló harmonizált elemzési módszereket, és öt éven belül a méz származásának nyomon követésére szolgáló módszereket és kritériumokat, hogy biztosítsa, hogy a mézet nem hevítik túl, és a virágport nem távolítják el, amikor azt a végső fogyasztónak adják el. A Bizottság támogatása érdekében a legjobb elérhető szakértelemmel az új szabályok a Mézplatform létrehozását írják elő.

A közelgő Mézplatform, amely akár 90 tagból is állhat, többek között adatokat fog gyűjteni a méz eredetiségének ellenőrzési módszereinek javítására, és ajánlásokat fog tenni az Uniós nyomon követhetőségre, összetételi kritériumokra, valamint egy Uniós referencia laboratórium létrehozásának lehetőségére. A mézellátási lánc mentén működő érdekelt feleket, a civil társadalmat és a személyes minőségben lévő szakértőket, köztük az akadémiai szférát is bátorítják, hogy nyújtsák be jelentkezésüket.

A pályázati felhívás július 15-ig nyitott. A jelentkező szervezeteknek regisztrálniuk kell az Átláthatósági Nyilvántartásban a kinevezéshez. A platform első ülését várhatóan 2024 novemberében tartják, az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága elnökletével. A platform várhatóan évente legalább kétszer ülésezik. Az átláthatósági elveknek megfelelően minden releváns dokumentumot (beleértve a napirendet és a jegyzőkönyvet) közzétesznek a szakértői csoportok nyilvántartásában. A Mézplatform kezdetben öt évre jön létre.

Ezzel párhuzamosan a Bizottság és a Közös Kutatóközpont validált analitikai módszereket dolgoznak ki a méz cukorral való hamisításának kimutatására.

Támogatás az EU méhészeinek

A méhkolóniák nélkülözhetetlenek a mezőgazdaság és a környezet számára. Biztosítják a növények szaporodását a beporzás révén, míg a méhészet hozzájárul a vidéki területek fejlődéséhez. A méhészet minden EU-országban elterjedt, és a termelési feltételek, hozamok és méhészeti gyakorlatok változatosak. Az EU a világ második legnagyobb méztermelője.

2023 és 2027 között 610 millió euró EU-s és nemzeti forrásból támogatják az EU méhészeti ágazatát. Ez magában foglalja a befektetéseket a kaptárbetegségek leküzdésére, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra, a kaptárak feltöltésére és számuk növelésére, valamint egyéb célokra. A promóciós tevékenységek, valamint a tanácsadási szolgáltatások és a képzések is pénzügyi támogatásban részesülnek.

agrotrend.hu / Európai Bizottság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés