Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Piac

A francia és ír marhahús exportja megnyílt Dél-Koreába

A francia és ír marhahústermelők ismét exportálhatnak marhahúst a Koreai Köztársaságba, köszönhetően az Európai Bizottság erőfeszítéseinek, amelyek célja az EU marhahúsra vonatkozó helyi korlátozások eltávolítása volt.

Az európai marhahúsipar számára jelentős fejleményként a Koreai Köztársaság hivatalosan is megnyitotta piacát a francia és ír marhahús előtt. Ez a pozitív eredmény a Bizottság folyamatos képviseleti tevékenységének köszönhető, beleértve a Bizottság ügyvezető alelnökének, Valdis Dombrovskisnak a tavaly novemberi szöuli közvetlen megkeresését, amikor is a miniszterekkel és parlamenti képviselőkkel folytatott tárgyalások során felvetette az EU marhahús importjára vonatkozó korlátozások eltávolítását. A Koreai Köztársaság a világ egyik legnagyobb marhahúsimportőre.

Forrás: pixabay.com

Ez a kereskedelmi korlát eltávolítása nemcsak a francia és ír marhahús exportjának kezdetét jelenti a Koreai Köztársaságba, hanem az EU és a Koreai Köztársaság közötti együttműködési erőfeszítéseket is hangsúlyozza a kereskedelmi élelmiszertermékek biztonságának és minőségének biztosítása érdekében. A Bizottság azt várja, hogy hamarosan más tagállamok is követhetik példájukat, így tovább mélyítve kereskedelmi kapcsolatainkat.

Háttér

2001-ben a koreai piac 15 EU-tagállamból származó importot tiltott meg a szivacsos agyvelőbántalom (BSE) kitörése miatt. Az Európai Unió ismert a magas minőségű és biztonságos marhahústermékeiről. Ennek ellenére, annak ellenére, hogy szigorú intézkedéseket vezetett be az EU marhahús biztonságának garantálása érdekében, az Unió az 2000-es évek elejétől kereskedelmi blokádot szenvedett. Az Európai Bizottsággal folytatott hosszadalmas tárgyalások után a Koreai Köztársaság 2019-ben újra megnyitotta piacát a dán és holland marhahús előtt. Most, öt évvel később, ezt az elismerést kiterjesztették a francia és ír marhahúsra is, elismerve az EU harmonizált élelmiszerbiztonsági ellenőrzési intézkedései által biztosított magas szintű biztonságot.

A nemzetközi kereskedelem kulcsfontosságú bevételi forrást jelent az európai marhahúságazat számára. Az EU jelentős nettó marhahús exportőr, 2023-ban 1,05 millió tonna marhahúst exportált, és 289 000 tonnát importált, így az ágazat kereskedelmi többlete 761 000 tonna volt.

agrotrend.hu / Európai Bizottság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés