Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Természet

Ismét költ daru a Hanságban

Hatalmas szerencsében volt nemrég része az MME Kisalföldi csoport két önkéntesének, Csopják Tamásnak és Kis Mártonnak a Dél-Hanságban. Ugyanis sikerült megfigyelniük egy, már nagyméretű fiókát vezető darupárt.

Ezzel beigazolódott a gyanú, hogy több mint 100 év után újra költ ez a nemes madár a térségben. Az utolsó írásos emlékek alapján elmondható, hogy az I. világháború előtti években költhetett utoljára a Fertő és a Hanság vidékén daru. Pontos évszám és helyszín azonban feljegyzés híján sajnos nem áll rendelkezésre.

Forrás: pixabay.com

Az elmúlt 10-15 évben megszaporodtak a nyári, fészkelési időszakban a darumegfigyelések. Az egyesület munkatársai eddig csupán sejtették, de bizonyítani nem tudták a faj költését.

Ez a költés is a faj terjeszkedését bizonyítja: a 2010-es évek közepén először a Marcal-völgyben költött újra hazánkban, több mint 100 év után. Ebbe a jelenségbe illeszkedik, újbóli, hansági megtelepedése is.

Az MME Kisalföldi Csoportja a Fertő és a Hanság vidékén több helyen is észlelt gyanúsan viselkedők madarakat, így elképzelhető további darupárok költése is.

Az alábbi videót Bodics Dániel, az MME Kisalföldi Csoportjának egyik tagja készítette még márciusban a párba álló darvakról a Dél-Hanság egyik mocsárrétjén:

agrotrend.hu / Greendex

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés