profimagazin

Technika

Tető alá hozzuk a jó üzleteket

Raport Lászlóval, a Frisomat Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Létrehozva:

|

  • A Frisomat Kft. csarnokok tervezésével, kivitelezésével foglalkozik ipari és mezőgazdasági célra már 28 éve. Mi a töretlen siker titka?
  • A Siófokon található Frisomat Kft. egy Belga anyacég magyarországi képviselete, számos európai országban, de még Amerikában és Afrikában is rendelkezik az anyavállalat képviseleti központokkal. Három évvel a rendszerváltás után, a volt szocialista országok közül elsőként Magyarországon hozott létre a belga cég képviseletet. Akkoriban ez a szektor még nem rendelkezett sok résztvevővel a hazai piacon, a külkereskedelemmel kapcsolatban is még sok volt a kérdés, így tulajdonképpen teljesen a nulláról kellett indítani a céget, ám hamar látszott, hogy jó döntésnek bizonyult a magyarországi képviselet kialakítása, így további bizalmat kaptak az anyavállalat részéről.

A rendszerváltás után sorra alakultak a vállalkozások, átrendeződött a teljes piaci rendszer. A gyors fejlődéshez hirtelen hatalmas kereslet lett az olcsó és gyorsan felépíthető csarnokokra.

Ekkoriban számtalan gépszínt és gabonatárolót, szerelőcsarnokot építettünk, ezek hozták meg az első sikereket.

  • Mennyiben változott a csarnokok iránti kereslet az elmúlt években, mi a cég jelenlegi helyzete?
  • Az elmúlt évtizedben látványos változáson ment keresztül az ágazat. A korábban nagyon népszerű gyors és olcsó csarnokok iránti keresletet felváltotta a minőségi igény, ezért ezt a piacot el is hagytuk.

Partnereink egyre inkább a magas minőségű, jól felszerelt, korszerű csarnokokat keresik,

ezért hozzájuk igazodva a Frisomat Kft. hazai képviselete folyamatos innovációs tevékenységet folytat a kereskedelem és a kivitelezés terén is. Büszkén mondhatjuk, hogy a cégben minden nap jelenlevő csapatmunka és tapasztalatszerzés hozzájárul az anyacég fejlesztési munkájához. Jelenleg a hazai képviseletnél hét fő irodai dolgozó, 17 fő szerelő és értékesítők dolgoznak egy csapatként.

  • Minek köszönhető, hogy a cég indulásától kezdve, már 28 éve ügyvezetőként vesz részt a csapatmunkában, mit adott ez a vállalkozás?
  • Mindig szerettem volna alkotni, maradandót létrehozni. Úgy gondolom, hogy emberi léptékkel mérve maradandót alkotunk, segítjük tető alá hozni a vállalkozások sikereit. Mindig elégedettséggel tölt el, mikor átadunk egy új épületet, egy ipari műalkotást. A cégnél a mindennapokban igazi csapatmunka valósul meg, így lehetőség van a folyamatos fejlődésre céges és egyéni szinten egyaránt. Jó látni a kezdetektől a sikeres irányt, ez egyfajta belső motivációt ad.

Az elmúlt közel harminc évben több fiatal pályakezdő is mondhatni felnőtt mellettem, elindult a szakmájában, ezt is sikernek élem meg.

  • Egy sikeres cég hátterében rengeteg munka áll. Honnan ez az elhivatottság és lendület a hétköznapokhoz?
  • Nagy váltás volt elindulni ebben a szektorban, de nem bántam meg. Bár közel harminc éve Siófokon dolgozom, mégis gyulainak vallom magam, számtalan hatás ért ott. A gyulai Erkel Ferenc gimnáziumban érettségiztem, ami egy nagyon nívós középiskola, rendkívül jó tanárokkal. Nagyon szerettem a matematikát és a fizikát, ezért mérnök lettem, bár, mint minden gyermeknek, nekem is voltak egyéb elképzeléseim is, leginkább sportoló szerettem volna lenni. A Műszaki Egyetemen végeztem villamosmérnökként, az egyetem után a szakmámban helyezkedtem el, majd lehetőséget kaptam a Frisomathoz.

Az ügyvezetői munka rengeteg időt és erőt igényel, a hétköznapok során a családom a sport és a régi középiskolai barátságok segítenek.

Három felnőtt gyermekem van, a legkisebb még gimnazista, a középső gyógypedagógus, a legidősebb pedig gépészmérnökként dolgozik. Mindannyiunk számára nagyon fontos a családi háttér és a szakmánk iránti elhivatottság.Az életemben mindig nagy szerepet kapott a sport, mára ez már hobbi, gyakran járok kosárlabdázni. A régi középiskolai baráti körrel minden alkalommal ott folytatjuk, ahol abbahagytuk, nagyon sok a meghatározó közös élmény. Rendszeresen szervezünk közös családi-baráti sporteseményeket.

Profi magazin

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook