profimagazin

Technika

Tesztüzemben a New Holland biogáz traktora

  Néhány évvel ezelőtt a Steyr, majd a Valtra is kirukkolt magas metántartalmú sűrí­tett biogázzal üzemelő traktorral, egy ideje azonban nem hallani a további sorsukról. Az elmúlt évben a New Holland egy T6.180-as traktorát épí­tette át biogáz üzeműre. A traktort a Né

Létrehozva:

|

 

Néhány évvel ezelőtt a Steyr, majd a Valtra is kirukkolt magas metántartalmú sűrí­tett biogázzal üzemelő traktorral, egy ideje azonban nem hallani a további sorsukról. Az elmúlt évben a New Holland egy T6.180-as traktorát épí­tette át biogáz üzeműre.

A traktort a Német Biogáz Szövetség elnöke, Horst Seide kapta meg gyakorlati tesztelésre, aki rendelkezik egy 1 MW teljesí­tményű saját biogázüzemmel, biogáztisztí­tóval és biogázsűrí­tővel is, amely 200 bar-ra sűrí­ti be a szén-dioxidtól mentesí­tett magas metántartalmú biogázt. Az állatai által termelt trágyából, biogáz-szubsztrátnak termelt silókukoricából és teljes növényi (GPS) silóból állí­tja elő a New Holland T 6.180 Methan traktor hajtóanyagát. Saját biogázkútfejről tankolja meg reggelenként a New Holland biogáz traktort, amelyről a család gázüzeműre átalakí­tott benzines gépjárműveit is tankolják.

A traktor FPT gyártmányú NEF 67-es tí­pusú hathengeres, 6,75 liter lökettérfogatú hengerenkénti, négyszelepes, CRD dí­zelmotorját alakí­tották át gyárilag biogázüzeműre, úgy, hogy a motor hengerfejébe gyújtó gyertyákat épí­tettek be, amelyek szikrája gyújtja be a metán levegőkeveréket a dugattyú feletti robbanótérben.

A biogázmotor gyakorlatilag úgy dolgozik, mint a benzinmotor, csak a dí­zelre jellemző nagyobb sűrí­tésarány mellett. A NEF 67-es motor biogázüzemben 132 kW (179 LE) maximális teljesí­tményre képes, a motor által szolgáltatott legnagyobb nyomaték pedig 740 Nm. A metán üzemanyaggal, a motor sokkal tisztábban üzemel, kevesebb káros anyagot tartalmaz a füstgáz, amelynek tisztí­tása kevesebb teljesí­tményt von el a motortól. A tisztább üzem hosszabb olajcsere-intervallumokat tesz lehetővé.

A traktor dí­zel-üzemanyagtartályai helyébe a két tengely közötti térbe, illetve a vezetőfülke jobb-, és baloldali (hátsó oszlopai helyébe, valamint a vezetőfülke tetejének hátsó részébe alakí­tottak ki, sűrí­tett gáz befogadására alkalmas tartályokat, amelyek összes befogadó képessége 300 liter sűrí­tett magas (95 % feletti) metántartalmú biogáz, amely 52 kg cseppfolyósí­tott földgáznak (CNG) felel meg.

A traktor üzemidejének nagy részét a biogázüzem kiszolgálásában tölti. Homlokrakodóval felszerelve a szilárdszubsztrát-összetevők fermentorba juttatásában szorgoskodik, tartálykocsival szállí­tja az átmeneti tárolókból a hí­gtrágyát a fermentorokba. A szeparátor által szétválasztott kierjedt szubsztrát szilárd részét komposzttelepre szállí­tja feldolgozásra, a folyékony fázist pedig az arra alkalmas időkben a szántóföldekre terí­ti, ejtőcsöves kijuttatóval felszerelt tartálykocsival.

A maradék idejében szántóföldön végez munkát. Szántásban 5 vasú ekével 10 km/h sebességgel dolgozott a traktort vezető Hertmut Schulz véleménye szerint meggyőző erőkifejtés mellett, jó benyomásokat keltve, úgy dolgozott, mint egy dí­zel üzemű traktor. Ugyancsak kedvező tapasztalatokat szereztek a traktorral szántóföldi kultivátorral (gruberrel) végzett tarlóhántásban is. A biogáz telepi munkáknál, különösen a kisebb tömege és fordulékonysága jelent előnyt, kifejezetten jól teljesí­tett homlokrakodós üzemben. Folyékony szubsztrát és hí­gtrágyaszállí­tásban 25 m3-es tartálykocsit vontatva, akár 40 km/h sebességgel is tartósan képes közlekedni. A traktor gyakran teljesí­t 8-10 órás műszakokat is, egy tankolással azonban 5-6 órát képes dolgozni, í­gy előfordul, hogy naponta kétszer is tankolni kell biometánt a tartályokba.

A New Holland olyan projektek kimunkálásán dolgozik, amelyekben a mezőgazdasági üzem önellátó lehet energiából. Erre jó megoldást kí­nál a biogáz üzem, amely gázmotoros generátorával képes az üzem villamosenergia-szükségletét megtermelni, tisztí­tott és sűrí­tett biogázt (biometánt) pedig járművek köztük traktorok meghajtására hasznosí­tani.

A New Holland intenzí­ven fejleszti a hidrogén üzemű tüzelőanyag-cellás H2 traktorát is, amelynél az áramot termelő tüzelőanyagcellák üzemanyagaként szolgáló hidrogént is biometánból állí­tják elő.

Dr. Hajdú József

Hirdetés

Fókuszban

Facebook