profimagazin

Technika

Profi interjú Hernek Zoltánnal

A „hírös városban” Kecskeméten van a központja és a keleti országrészben Újfehértón egy telephelye az Odisys Bt.-nek. A traktorokkal, mezőgazdasági gépekkel és gépalkatrészek értékesítésével foglalkozó cég vezetőjét, Hernek Zoltánt az indulásról, a forgalmazott termékekről és a sikereikről is kérdeztük.

Létrehozva:

|

MIKOR ÉS HOGYAN INDULT AZ ODISYS BT.?

1999-ben kezdtem el az Agroker Kft.-nél dolgozni, először, mint üzletkötő, majd 2001-től gép- és alkatrész kereskedelmi vezetőként dolgoztam már a cégnél. Folyamatosan bővítettem a termékpalettát. Kezdetben csak MTZ (Belarus), traktorokat kínáltunk ügyfeleinknek, de hamarosan elkezdtük a Goldoni márka forgalmazását is, mely mellett teljes kertészeti munkagép
portfóliót alakítottunk ki. 2006 őszén a BayWa, az Agroker Kft. többségi tulajdonosa, úgy döntött, hogy kivonul a magyar piacról, ekkor az üzletágat jómagam vettem át. A 2008 és 2015 közötti időszakban már mit Odisys jelentünk meg a piacon teljes portfólióval. 2010-ben kiépítettük a gépeinkhez szükséges szervizhálózatot és kiemelt figyelmet fordítottunk a társaság hatékony piaci jelenlétére, nemcsak az értékesítés, hanem a vevőszolgálat és az ügyfélkezelés terén is. Emellett lecseréltük a gépjárműparkunkat, mely alapfeltétele volt a műszaki háttér biztosításának.

HÁNY TULAJDONOSA ÉS ALKALMAZOTTJA VAN A CÉGNEK, KI A VEZETŐSÉG?

A cégnek a feleségemmel, Hernekné Bata Andreával közösen vagyunk a tulajdonosai és én vezetem.

MILYEN TERMÉKEKBŐL, GÉPEKBŐL ÁLL A CÉG PORTFÓLIÓJA?

A Solis, a John Deere, a Goldoni, a Pierre Trattori traktorok mellett professzionális mezőgazdasági és Grillo márkájú zöldfelület karbantartó gépeket, a szőlő- és gyümölcstermesztéshez szükséges eszközöket és gépeket is forgalmazunk. A Campagnola, a Nobili, a BFM, az Arrizza vagy a Sicma termékei is megtalálhatók a portfóliónkban. A Forrás mezőgazdasági permetezőgépei és öntözőgépei mellett pedig még a Ferro-Flex, a Linddana, az AJG és a Bagodi Mezőgép Kft. gépeit is értékesítjük. Igyekszünk a mezőgazdaság szinte teljes területét lefedni ezekkel a termékekkel. Ezen márkák mellett a használt gépek esetében bármely, a piacon ismert márkájú gépet egyedi megrendelésre beszerzünk.

A KISTRAKTOROK PIACÁN, HA JÓL TUDOM ÖNÖK A HAZAI PIACVEZETŐK, MINEK KÖSZÖNHETŐ EZ?

2015-ben kezdődött a kapcsolatunk a Solnalika Internationallal, mely a Solis traktormárka gyártója, mely mára már az ötödik legnépszerűbb traktormárka lett a magyar piacon. 2019- ben közel megtripláztuk (126 db) a 2018-as eladott (47) darabszámot,
idén pedig már a vírushelyzet ellenére 102 Solis traktort értékesítettünk, és várhatóan már szeptemberben elérjük a 2019-es értékesítési darabszámot. Az MTZ piac, mely stabilan 500-2600 eladott darabszámú piac volt Magyarországon az elmúlt 50 évben,
megváltozott. Az MTZ márka elveszítette a motorjóváhagyását, és nem tud megfelelni a 2018 januártól életbe lépett biztonságtechnikai előírásoknak sem. Sok más távol-keleti márka is hasonló helyzetben van, az európai gyártók termékei pedig drágák. Ezért a Solis gyártmányai igen keresettek, mely minőségi komponenseivel, kedvező árával és extrém hosszú, 3 éves garanciával nyerte el a hazai gazdálkodók bizalmát.

MI AZ ÉRTÉKESÍTÉSI STRATÉGIÁJUK, HOGYAN ÉPÜL FEL AZ ÉRTÉKESÍTÉSÜK?

Stabil és erős viszonteladói és szervizháttérrel rendelkezünk egész Magyarországra kiterjedően. Így tudjuk a legjobban kiszolgálni a vevőinket és számukra is ez a leggazdaságosabb.

A GAZDÁK VÁLASZTÁSÁBAN KIEMELKEDŐ SZEMPONT AZ ALKATRÉSZELLÁTÁS ÉS A SZERVIZSZOLGÁLTATÁS. E TÉREN MIT NYÚJT AZ ODISYS BT.?

Gyorsan igyekszünk kielégíteni az ügyfeleink igényeit. A legtöbb esetben maximum 3-5 nap az átfutási idő, mivel minden termékünk alkatrészellátása európai raktárból érkezik. A szerviz mellett azonban még sok egyéb szolgáltatással is állunk az ügyfelek rendelkezésére, mint a külföldi gépbeszerzés, a szállítmányozás, gépbérlet, hitelügyintézés vagy éppen a traktortuning, de igény szerint vállaljuk idősebb fák átültetését is.

VALÓBAN ELISMERÉSREMÉLTÓ REPERTOÁR, DE MI A LEGNAGYOBB ELISMERÉS ÖNNEK A GAZDÁK RÉSZÉRŐL?

Nekünk, és személy szerint nekem is az jelenti a legtöbbet, ha a hozzánk fordulók elégedettek mind a megvásárolt termékkel, mind pedig a céggel. Ehhez pedig döntésükben tanácsainkkal és tapasztalatainkkal is segítjük a vásárlókat.

MILYEN ÚJDONSÁGRÓL TUD ESETLEG BESZÁMOLNI?

Új termékkör és újdonság a cégnél a quad. Vadászok és a lovakkal, illetve legeltetéses állattartással foglalkozó ismerőseim részről kapott impulzusok alapján kezdtem el megfelelő beszállítót keresni, aki nem csak kedvező árat, hanem műszaki támogatást is biztosít számunkra és ügyfeleink részére. Ezt követően személyes tapasztalataim erősítettek meg.

HONNAN DATÁLHATÓ A GÉPEK ÉS A MEZŐGAZDASÁG IRÁNTI VONZÓDÁSA? KÉREM, MONDJON EGY PÁR SZÓT A KEZDETEKRŐL.

Már fiatal koromban, hogy úgy mondjam „elkapott a gépszíj”. Gyermekként még féltem a traktorok hangjától, de a felsőoktatási éveim alatt megkedveltem a gépészetet és e területen képeztem magam tovább, így mára elmondhatom, hogy több mint két évtizede dolgozom a szakmában. A két évtizedbe belefért a Goldoni magyarországi piaci bevezetése 1999-től, a Renault traktorok bevezetése 2001-től, a Valtra visszavezetése a piacra 2005-től, a faültető gép project, illetve még sok speciális gép megtervezése.

MAGÁNEMBERKÉNT MIT TUDHATNAK MEG AZ OLVASÓK HERNEK ZOLTÁNRÓL, A CÉGVEZETŐRŐL ÉS A MAGÁNEMBERRŐL?

A kevés szabadidőmet a gyermekeimnek szentelem, akkor lehetőség szerint valami közös sportot űzünk, quadozunk, dzsudózunk, a természetben kirándulunk és a kertészkedést is szeretem. Ha az időjárás nem kedvez a szabadtéri programoknak, akkor belefér esetleg egy kis e-sport is.

MIK A TERVEI A JÖVŐRE NÉZVE AZ ODISYS BT.-NEK?

Rövidtávú beruházási célom, a cég széndioxid kibocsájtásának nullára csökkentése napelemekkel, a napenergiát segítségül hívva. Hosszabb távon pedig egyértelmű és világos a cél: a meglévő termékeink professzionális kiszolgálása, ez nem is lehet másképp és ezért a jövőben is mindent meg fogunk tenni a kollégáimmal.

Szabó István

Hirdetés

Fókuszban

Facebook