profimagazin

Technika

Megfordult a trend: rekordot döntött a hazai mezőgéppiac

  Az előző évek visszafogott forgalma után beindultak az eladások, erő- és munkagépekből is több fogyott a korábbinál. A legnagyobb kereslet a különböző talajművelő gépek iránt mutatkozott.   Mí­g az elmúlt időszakban visszafogott forgalmat mutatott a statisz

Létrehozva:

|

 

Az előző évek visszafogott forgalma után beindultak az eladások, erő- és munkagépekből is több fogyott a korábbinál. A legnagyobb kereslet a különböző talajművelő gépek iránt mutatkozott.

 

Mí­g az elmúlt időszakban visszafogott forgalmat mutatott a statisztika, az év első felében jelentősen javult az erő- és munkagépek értékesí­tése Magyarországon. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) statisztikája szerint az idei első hat hónapban mind a mezőgazdaságigép-, mind az alkatrész-értékesí­tésben rekordforgalmat bonyolí­tottak a gyártók és forgalmazók.

A gazdaságok összesen mintegy 76,6 milliárd forintért vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2017 első fél évében, amely 40 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyí­tva. Az agrárcégek emellett mintegy 23,5 milliárd forintot költöttek alkatrészek beszerzésére. Ez 19 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest.

Erő- és munkagépek megoszlása értékben, 2017. I. félév

 

A statisztika szerint jelentősen bővült a traktor- és kombájnértékesí­tés. A gazdálkodók összesen 1387 traktort vásároltak az első fél évben. Bár a legnagyobb számban vásárolt traktorok teljesí­tménye 37-74 kW (50-100 LE) közé esik, az elmúlt években jelentősen nőtt a 235 kW (261 LE) feletti traktorok értékesí­tése. A 261 LE feletti motorteljesí­tményű traktorokból idén júliusig 43 százalékos keresletnövekedés mutatkozott az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyí­tva.

 

A traktorok teljesí­tmény szerinti megoszlása, 2017. I. félév

 

A gabonakombájnokból 222 darab talált gazdára Magyarországon. Az erőgépek mellett a munkagépekből is több fogyott az idén.

A legnagyobb kereslet a különböző talajművelő gépek iránt mutatkozott. A júliusig eladott 2374 talajművelő gép közel 50 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának eladásait. A talajművelő gépeken belül a hengerekből több mint háromszor annyit, a váltvaforgató ekékből közel kétszer annyit adtak el, mint a bázisidőszakban.

Tápanyag-kijuttató gépekből 23 százalékkal, vetőgépekből 39 százalékkal vásároltak többet, mint egy évvel korábban, növényvédő gépekből pedig 22 százalékkal több talált gazdára ezen időszak alatt, mint az előző év azonos periódusában.

A bálázók és a rendkezelő gépek értékesí­tése is nőtt, előbbiből 85 százalékkal emelkedett az eladott mennyiség. A mezőgazdasági célú szállí­tó járművekből 56 százalékkal nőtt az eladás. Új mezőgazdasági pótkocsikból 74 százalékkal többet, összesen 457 darabot értékesí­tettek a hazai forgalmazók, ami a szállí­tó járművek 61 százalékát tette ki.

Egyetlen kategóriában estek vissza az eladások: a szálastakarmány-betakarí­tó gépekből kevesebb fogyott, mint egy évvel korábban.

 

A növekedéshez minden bizonnyal az európai uniós támogatások is nagyban hozzájárultak. Mára számos pályázatban született döntés. A vidékfejlesztési pályázatok közül a különböző eszközbeszerzést célzó támogatások a legnépszerűbb kií­rások között voltak.

 

A bővülés minden bizonnyal az év második felében is folytatódhat, í­gy az évet rekordforgalommal zárhatják a mezőgépek gyártásával és értékesí­tésével foglalkozó vállalkozások.

 

agrotrend.hu / AKI

Nyitó fotó: Profi magazin

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook