profimagazin

Technika

Megállí­thatatlan a mezőgép-értékesí­tés bővülése

Több mint 115 milliárd forintot költöttek el új mezőgazdasági eszközökre a termelők az év első kilenc hónapjában. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérésének eredményei szerint az előző évhez képest 33 százalékkal bővült a gépforgalmazás hazánkban. Ez alkalomma

Létrehozva:

|

Több mint 115 milliárd forintot költöttek el új mezőgazdasági eszközökre a termelők az év első kilenc hónapjában. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérésének eredményei szerint

az előző évhez képest 33 százalékkal bővült a gépforgalmazás hazánkban.

Ez alkalommal közel 140 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült a statisztika. A felmérésben is részt vevő vállalkozások adatait összehasonlí­tva a növekedés 25 százalékos í­rja a Magyar Idők.

A gépberuházások értékének 59 százalékát az erőgépek, az eladások több mint felét a traktorok adták.

A 2017. január és szeptember közötti időszakban összesen 1928 kerekes traktor talált gazdára az országban, értékük 38 milliárd forintot tett ki. Valamennyi teljesí­tménykategóriában nőtt a forgalom, különösen az 50-100 és a 101-140 lóerő közé tartozókból vásároltak nagyobb mennyiségben, előbbiből 635-öt, utóbbiból 468-at üzemeltek be a gazdaságok.

fotó:Pixabay

Jelentősen több mint 60 százalékkal nőtt a 261 és 320 lóerő közötti gépek forgalma, de a 320 lóerő feletti traktorokból is 39 százalékkal több fogyott, mint egy éve.

Az összes mezőgépforgalom 16 százalékát a gabonakombájnok, mí­g 10 százalékát az egyéb erőgépek, például az önjáró betakarí­tók és a rakodók tették ki.

Ez utóbbi kategóriában kiemelkedő mértékben bővült a forgalom, összesen 377 rakodógép eladását jelentették a forgalmazók.

A munkagépek iránt is fokozott volt az érdeklődés, a szálastakarmány-betakarí­tók kivételével szinte valamennyi munkagépből többet adtak el a gépgyártók és -forgalmazók, mint egy évvel korábban.

A legtöbbet a különböző talajművelő gépekből vásárolták a gazdaságok.

A szállí­tó járművekből is több fogyott, a forgalom az előző évi másfélszeresére bővült. Új mezőgazdasági pótkocsikból 702 darabot értékesí­tettek, ami a szállí­tó járművek 62 százalékát tette ki. Az új gépek mellett az alkatrészekre költött összeg is nőtt, beszerzésükre 35,8 milliárd forintot fordí­tottak a gazdaságok az idén. Ezzel az alkatrészeladás rekordforgalmat ért el.

A szakemberek előrejelzése szerint

a következő időszakban sem törik meg a mezőgép-forgalmazási lendület.

A pályázatok mellett a pénzintézetek kedvező hitelezési, illetve lí­zingelési feltételei is a növekedést segí­thetik elő. A Budapest Bank az Agrár Gazdasági Indexének, mí­g a Takarék-csoport a Takarék Agrárhangulati Indexének javulásával támasztja alá a beruházási kedv növekedését.

A Magyar Lí­zingszövetség szerint idén jelentősen erősödött a magyar lí­zingpiac. A mezőgazdasági gépek esetében a finanszí­rozott összeg 9 százalékkal 53,6 milliárd forintra emelkedett 2017 első kilenc hónapjában. A lí­zingcégek a következő időszakban további bővülést várnak, bár a növekedés üteme lassulhat.

profimagazin.hu / magyaridok.hu

Hirdetés

Fókuszban

Facebook