profimagazin

Technika

Már a múlt században is volt önvezető traktor.

Már a múlt században is volt önvezető traktor Gondolta volna, hogy a John Deere az 1990-es évek óta fejleszti az önvezető technológiát a traktorok és kombájnok számára? Mára a zöld-sárga traktorok GPS segí­tségével képesek elvégezni a munkát a földeken. A vetőgép

Létrehozva:

|

Már a múlt században is volt önvezető traktor

Gondolta volna, hogy a John Deere az 1990-es évek óta fejleszti az önvezető technológiát a traktorok és kombájnok számára?

Mára a zöld-sárga traktorok GPS segí­tségével képesek elvégezni a munkát a földeken. A vetőgépek olyan technológiával rendelkeznek, amely automatikusan kikapcsolja őket, amikor elérik a vetésterület szélét.

Az automatikus kormányzás, vagyis az auto-steering technológia sokkal pontosabban vezeti a traktort, mint az ember, aki tulajdonképpen csak azért ül a fülkében, hogy beprogramozza a következő terület adatait, és nem is kell fognia a kormányt. A traktor orrán lévő sárga labda nem más, mint a StarFire vevőkészülék, ami a műholdakról érkező jelek alapján centiméteres pontossággal viszi végig az akár 30 méter széles permetezőt is, de úgy, hogy tenyérnyi átfedés se legyen két permetezett sávon.

A fedélzeti számí­tógép rengeteg adatot közöl a gazdával, például azt, hogyan alakul a hektáronkénti hozam, de a John Deere mérnökei szerint nagyon sok farmer nem is figyeli az adatokat, amik pedig sok segí­tséget nyújtanak a folyamatos adatszolgáltatással.

A mezőgépgyártó egy tesztgazdaságot üzemeltet Iowa állam fővárosa, Des Moines közelében, ahol a mezőgazdaságot segí­tő számí­tástechnikai alkalmazásokat fejlesztik.

Iratkozzon fel í–n is hí­rlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook