profimagazin

Technika

Komlószüret – í­gy zakatolnak a gépek a betakarí­tásnál

Habár Magyarországon már jó ideje megszűnt a komló termesztése, Demeter Péter olvasónk németországi túrája során készí­tett a Profi olvasóinak egy videós összeállí­tást, hogy felelevení­tse a komlóbetakarí­tás mozzanatait! Az évelő kúszónövény virágai kétlakiak, a h

Létrehozva:

|

Habár Magyarországon már jó ideje megszűnt a komló termesztése, Demeter Péter olvasónk németországi túrája során készí­tett a Profi olvasóinak egy videós összeállí­tást, hogy felelevení­tse a komlóbetakarí­tás mozzanatait!

Az évelő kúszónövény virágai kétlakiak, a hí­mek laza füzérekbe, a nőivarúak tömött álfüzérekbe rendeződnek, ezekből fejlődnek a sárgászöld komlótobozok. Tavasszal a friss hajtások a növényvilágban rendkí­vül gyorsnak számí­tó 20-50 cm/hét sebességgel törnek elő 8-12 méter magasságba, a telet a talajban átvészelő, körülbelül 1-3 cm vastag és több méter hosszú gyöktörzsből.

Júliusban virágzik, szeptemberben érik be és kezdik betakarí­tani. Az úgynevezett ‘komlótobozokat’ sörfőzéshez használják és gyógyszerként is. A tobozkában mirigyszőrök találhatók, amelyekben a keserű í­zű, étvágygerjesztő és tartósí­tó hatású lupulon és humulon válik ki. A tobozkából nyert komlóliszt a sörgyártásban fontos, ezért termesztik a komlót nagyüzemi táblákon is! Egy ilyen terület látható a videóban is!

profimagazin.hu

 

Hirdetés

Fókuszban

Facebook