profimagazin

Technika

Jobb évük volt tavaly a francia gazdáknak

A gazdaságok és a farmerek számának csökkenése leginkább az állattenyésztés területén érzékelhető. 2017-ben a francia gazdasági kutatóintézet (INSEE) szerint támogatások nélkül a francia mezőgazdaság az előző évhez képest 3,2%-kal nagyobb, 71,8

Létrehozva:

|

A gazdaságok és a farmerek számának csökkenése leginkább az állattenyésztés területén érzékelhető.

2017-ben a francia gazdasági kutatóintézet (INSEE) szerint támogatások nélkül a francia mezőgazdaság az előző évhez képest 3,2%-kal nagyobb, 71,8 milliárd euró termelési értéket állí­tott elő – í­rta az Eilbote.


fotó: 123rf

Ez ugyan nem kompenzálta a 2016. évi 6,4%-os visszaesést, de bizakodásra ad okot az ország agráriumának szereplői között.

A mezőgazdaság által megtermelt érték nagyobbik részét, 41,1 milliárd eurót a növénytermelés produkálta,

amely 1,8%-kal növekedett egy év alatt úgy, hogy 6,3%-kal nőtt az előállí­tott volumen, de az előző évhez képest 4,1%-kal alacsonyabb árakon lehetett csak értékesí­teni.

Kedvezőbben alakult az állattenyésztési ágazatok termelése, amely 5,7%-kal haladta meg az előző évit, és 26 milliárd eurót tett ki.

Ez köszönhető a 6,8%-kal magasabb áraknak, miközben a termeléscsökkenés csak 1%-os volt. Az agráriumban tevékenykedő szolgáltatások

  • bérvállalkozások,
  • gépkörök,
  • falusi turizmus

4,7 milliárd euró árbevételre tettek szert 2017-ben, ez 1,8%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az INSEE szerint 2017-ben 437 000 db francia gazdaságot regisztrált a statisztika, 10%-kal kevesebbet, mint 2010-ben, amely évi 1,9%-os csökkenést jelent, miközben ugyanezen idő alatt a farmerek száma 3%-kal mérséklődött. A gazdaságok és a farmerek számának mérséklődése különösen az állattenyésztés területén érzékelhető.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook