profimagazin

Technika

í–tvenöt éves a rendfelszedő kocsi

  1962-ben született meg az első rendfelszedő pótkocsi, amely Ernst Weichel feltaláló nevéhez fűződik. Hamsternek (hörcsög) nevezte el.   Az 1950-es években a traktorvontatású pótkocsik elé kapcsolt, vontatott, rendfelszedő kocsirakó elevátorokkal gépesí­tett

Létrehozva:

|

 

1962-ben született meg az első rendfelszedő pótkocsi, amely Ernst Weichel feltaláló nevéhez fűződik. Hamsternek (hörcsög) nevezte el.

 

Az 1950-es években a traktorvontatású pótkocsik elé kapcsolt, vontatott, rendfelszedő kocsirakó elevátorokkal gépesí­tették először szénagyűjtést, a korábban emberek által végzett nehéz fizikai munka jelentős részét. A pótkocsin a szénarakomány elrendezésére továbbra is szükség volt munkások alkalmazására, amely sok balesettel is járt, mert mozgó pótkocsin, a szénarakat tetején könnyen lecsúszott vagy leesett az egyensúlyát vesztő dolgozó.

Ezért az 1960-as évek elején felmerült az igény olyan szénagyűjtő kocsik megkonstruálására, amelyek csak egy kezelővel: a traktor vezetőjével üzemeltethetők. 1962-ben született meg az első rendfelszedő pótkocsi, amely Ernst Weichel feltaláló nevéhez fűződik. Hamsternek (hörcsög) nevezte el. A tőle megvásárolt licenc alapján az 1960-’70-es években többen is kezdték gyártani (Appel, Hagedorn, Mengele, Steyr, Pöttinger, Forschritt stb.), mert nagy volt a kereslet irántuk, és sokan tovább használták a Hamster megnevezést is. Magyarországon is az 1970-es években elsőként a SteyrHamster kocsik jelentek meg, majd a cseh Pelzsrimov gyár kocsijait használták a gazdaságok. Egy időben a Szolnoki Mezőgép is gyártott rendfelszedő kocsikat. A hazai gazdaságokból gyorsan kiszorí­tották azokat az 1970-es évek végén 80-as években, megjelent, nagyobb teljesí­tményre képes, hengeres, majd szögletes nagybálázó gépek. Nyugat-Európában azonban a kisgazdaságok, ma is elterjedten használják azokat a friss és fonnyasztott szálastakarmányok szénának és szenázsnak történő betakarí­tására, ezért manapság is számos cég gyártja azokat (Claas, Deutz-Fahr, Krone, Lely, Strautmann, Bergmann, Pöttinger stb.).

 

A rendfelszedő kocsik önrakodós és önürí­tős kocsiszekrényének folyamatosan növekszik a befogadóképessége, a legnagyobbaké már 60 m3 felett van. Egyre finomabb (3-4 cm-re) aprí­tó 32-48 db késsel kombinálható, daraboló, felrakó szerkezetek találhatók a kocsikon. Egyes modellek kocsiszekrényének mellső falának mozgatásával a rakomány tömörí­thető is, és ezzel javul a kocsi kapacitásának kihasználása.

 

Profi magazin / Dr. H. J.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook