profimagazin

Technika

Hűtőtorony házilag

  A sertések különösen érzékenyek az istálló klí­májának belső alakulására, mindenekelőtt a hőmérséklet emelkedésére. Már 25 Co feletti kisebb hőmérséklet hőmérsékletemelkedéseknél is kialakulhat hőstressz, amely rontja az állatok súlygyarapodását és kihatá

Létrehozva:

|

 

A sertések különösen érzékenyek az istálló klí­májának belső alakulására, mindenekelőtt a hőmérséklet emelkedésére. Már 25 Co feletti kisebb hőmérséklet hőmérsékletemelkedéseknél is kialakulhat hőstressz, amely rontja az állatok súlygyarapodását és kihatással van a szaporodás biológiájukra is. A sertésistállók levegőjét a nyári időszakban hűteni kell. Erre a legelterjedtebben az evaporációs vizes légporlasztásos hűtési megoldásokat alkalmazzák, amelyeknek viszonylag nagy az energiaigénye. Ritkábban lehet találkozni levegő beszí­vásos hűtőpaneles kisebb energia felvételű hűtésekkel. Egy ilyen házilag is kivitelezhető hűtési megoldást épí­tett meg Martin Volke németországi fiatal gazda a sertéstelepén.

Egy hűtőtornyot épí­tett az 1200 hí­zó befogadására alkalmas sertésistállója mellé, oldalára fordí­tott 36,5 cm széles, lyukacsos, égetett blokktéglákból. A hűtőtorony alapterülete 3,6 x 3,0 m, magassága pedig 5,75 m. A torony bruttó külső felülete 55 m2. A mennyezete szigetelt. A torony felső részén kí­vülről szórófejeket helyezett el, amelyek folyamatosan nedvesí­tik a nyers téglafalat, amelynek ví­zellátásáról két összesen 6 m3/h szállí­tási teljesí­tményű ví­zszivattyú gondoskodik. A lecsurgó vizet a torony aljában lévő beton gyűjtőcsatorna fogja fel és újra felhasználásra kerül. A torony napi ví­zfelhasználása 2,5 m3/nap. A nedvesí­tett hűtőtorony lyukacsos falán beszí­vott levegő hűti az istálló belső terét. Ezzel az egyszerű, házilag kialakí­tott módszerrel az istálló belső hőmérséklete 25 Co-on tartható, 35 Co-os külső hőmérséklet esetén is.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook