profimagazin

Technika

Bemutatkozik 2017 legjobb dí­zelmotorja

  A DIESEL International szakmai folyóirat nemzetközi szakújságí­rók szavazatai alapján immár tizenkettedszer választotta meg az Év dí­zelmotorját. Erre a cí­mre 2017-ben a Liebherr D 98-as motorcsaládjának 12 hengeres 62 literes tagját tartotta érdemesnek. A Liebherr D 9

Létrehozva:

|

 

A DIESEL International szakmai folyóirat nemzetközi szakújságí­rók szavazatai alapján immár tizenkettedszer választotta meg az Év dí­zelmotorját. Erre a cí­mre 2017-ben a Liebherr D 98-as motorcsaládjának 12 hengeres 62 literes tagját tartotta érdemesnek. A Liebherr D 98 széria, a hasonló kategóriába tartozó Cummins QSK 95 és az MTU 4000 motorcsaládokkal versenyzett a cí­mért. 

 

fotó:liebherr.com

A Liebherr D9812 motor 2×6 V elrendezésű hengerekből épül fel, a hengerenkénti lökettérfogata 5,17 liter. A motor 2200 bar max. nyomású, elektronikus vezérlésű Common Rail befecskendező rendszerrel rendelkezik, amelyet a Liebherr a Bosch-al közösen fejlesztett ki. Maximális teljesí­tménye 2700 kW (3670 LE) 1800 f/min fordulatszámon, a motor maximális nyomatéka pedig 14.322 Nm.

 

 

A motoron DPF reaktiválható részecskeszűrős, valamint NOx semlegesí­tő AdBlue befecskendezésű SCR katalizátor tisztí­tják a kipufogó gázokat, amelyek teljesí­tik Tier 4 Final/Stage IV levegőtisztasági normák előí­rásait. Továbbfejlesztéssel a füstgázkezelő rendszer alkalmassá tehető a Tier 5/Stage V fokozatok teljesí­tésére is.

A Liebherr legújabb fejlesztésű motorcsaládját elsősorban nagyteljesí­tményű vasúti járművek, hajók és gigayachtok, valamint földmunkagépek (óriás excavátorok, dömperek, külszí­ni fejtéseken dolgozó bányagépek) meghajtására tervezték.

Ez utóbbiaknak a Liebherr az egyik legnagyobb gyártója a világon.

A Liebherr az utóbbi időben erősen dinamizálta a motorfejlesztéseit. A közelmúltban dobta a piacra a D96/G96-os szériájú stabil motorjait, amelyek dí­zelüzemanyaggal és földgázzal is üzemeltethetők. A 20 hengeres V elrendezésű motorok 1700 kW (2310 LE) maximális teljesí­tményűek, a legnagyobb nyomatékuk pedig 9800 Nm.

Ugyancsak a közelmúltban rukkoltak ki a D95-ös szériájukkal, amelyek 7 litertől 24,2 literes hengerűrtartalmú motorokat foglal magába. A maximális teljesí­tményük 120 és 800 kW (163-1087 LE) között változik. A füstgázkezelő rendszerük már a Tier 5/Stage V normatí­vákat képes teljesí­teni. A sikeres fejlesztéseiknek is köszönhetően a Liebherr a közelmúltban, együttműködési megállapodást kötött három Deutz, John Deere, FPT nagy motorgyártóval is.

 

agrotrend.hu / Dr.Hajdú József

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook