profimagazin

Technika

A traktorok „lekörözték” az autópiacot, kiugró eladási számok

A traktor- és nehézpótkocsik piacán a lí­zingcégek fontos szereplőnek számí­tanak. Kiugróan emelkedtek a traktoreladások az év elején. Kiugróan bővült a traktorok piaca az év elején, az idén januárban 333 traktor talált gazdára, ami 88 százalékos növekedés tavaly január

Létrehozva:

|

A traktor- és nehézpótkocsik piacán a lí­zingcégek fontos szereplőnek számí­tanak. Kiugróan emelkedtek a traktoreladások az év elején.

Kiugróan bővült a traktorok piaca az év elején, az idén januárban 333 traktor talált gazdára, ami 88 százalékos növekedés tavaly januárhoz képest – közölte a Magyar Lí­zingszövetség.

 

Az úgynevezett lassú traktoroknál 115 százalékos, a „sima traktoroknál” pedig közel 60 százalékos volt a növekedés – derül ki a Magyar Lí­zingszövetség Datahouse kimutatásain alapuló összegzéséből. A traktorok mellett még a nehézpótkocsiknál volt hasonlóan kimagasló, közel 100 százalékos növekedés januárban, utóbbi járművekből 263 darab talált gazdára. A traktorok í­gy „lekörözték” a januárban 15 százalékos növekedést elérő autópiacot – tették hozzá.

Fotó: Pixabay

A szervezet elemzése szerint a lí­zingpiacon belül ez elmúlt tí­z évben egyre nagyobb szerepet kaptak a mezőgazdasági gépek, amelyek aránya az új kihelyezéseknél 15 százalék körüli. A mezőgép-finanszí­rozáson belül magas a traktoreladások aránya, a finanszí­rozott érték több mint 50 százalékát adják.

A lí­zingszövetség adatai szerint 2007-től 2013-ig évente mintegy 44 milliárd forintra rúgott a mezőgépeknél a finanszí­rozott összeg, amely az új kihelyezéseket jelenti, 2014 és 2016 között pedig már évente 70 milliárd forint felett volt a finanszí­rozott összeg.

Ezzel párhuzamosan

a teljes lí­zingpiachoz képest is növelték a részesedésüket a mezőgépek.

2011 előtt általában évente egy számjegyű volt a mezőgépek aránya a teljes finanszí­rozott összegen belül, ezzel szemben 2014 és 2016 között már 14-17 százalékos volt ez az érték – áll a közleményben.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook