profimagazin

Technika

A mezőgazdasági gépbeszerzések domináltak

  A mezőgazdasági vállalkozások voltak a beruházások éllovasai (40 százalék) az elmúlt 12 hónapban. A kereskedelmi és szolgáltató szektor ettől messze elmaradt (16 százalék) derül ki a Budapest Bank országosan reprezentatí­v kutatásából. Azok a cégek, amelyek fe

Létrehozva:

|

 

A mezőgazdasági vállalkozások voltak a beruházások éllovasai (40 százalék) az elmúlt 12 hónapban. A kereskedelmi és szolgáltató szektor ettől messze elmaradt (16 százalék) derül ki a Budapest Bank országosan reprezentatí­v kutatásából.

Azok a cégek, amelyek fejlesztenek, jóval magasabb arányban számí­tanak árbevétel-növekedésre. A legnagyobb beruházók az agrárvállalkozások, és a magasabb árbevétellel rendelkező kkv-k. A beruházások értékének negyedét finanszí­rozzák banki forrásból a cégek, emellett fokozatosan nő az uniós források szerepe is.

 

Fotók: Pixabay

A kkv-k közel egynegyede kezdett beruházásba az elmúlt egy évben, az átlagos beruházási összeg 102 millió forint volt. A legtöbb cég gépet, berendezést szerzett be, ez a beruházások 63 százalékát érintette. Minden harmadik beruházó vállalkozás fogott gépjármű, haszonjármű beszerzésébe, ingatlan épí­tésébe vagy felújí­tásába, illetve informatikai eszköz beszerzésébe.

A beruházást indí­tók között felülreprezentáltak voltak a nagyobb, 315 milliárd forint közötti árbevétellel rendelkező vállalatok: közülük 40 százalék indí­tott valamilyen beruházási projektet, mí­g a kicsiknél (200700 millió forint közötti árbevétel) ez az arány csak 20 százalékos. Iparág szerint a mezőgazdasági vállalkozások voltak a beruházások éllovasai (40 százalék), a kereskedelmi és szolgáltató szektor ettől messze elmaradt (16 százalék).

agrotrend.hu / Budapest Bank

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook