profimagazin

Technika

A hét témája: Takarmánykeverő-kiosztó kocsik csúcsra járatva

A közelmúltban két igazi újdonságokat tartalmazó takarmánykeverő-kiosztó kocsi mutatkozott be. A Siloking Selfline eTruck 8 egyáltalán nem szennyezi az istálló levegőjét, a Strautmann Verti-Q-System használatához pedig már ember sem kell. A Siloking Self

Létrehozva:

|

A közelmúltban két igazi újdonságokat tartalmazó takarmánykeverő-kiosztó kocsi mutatkozott be. A Siloking Selfline eTruck 8 egyáltalán nem szennyezi az istálló levegőjét, a Strautmann Verti-Q-System használatához pedig már ember sem kell.

A Siloking Selfline eTruck8 elektromos meghajtású akkumulátorokról működtetett, 8 m3-es keverőtartállyal és egy függőleges kúpos keverőcsigával rendelkező kiosztó kocsi.  Azon kí­vül, hogy rendkí­vül csendes, egyáltalán nem szennyezi az istálló levegőjét, mindkettő kedvező hatással van a tejelő állatok egészségére és termelő képességére. A gyártó 10 m3-es tartállyal szerelt kivitelben is kí­nálja a Selfine eTruck-ot.

A fedélzeti elektronika a teljes keverési és kiosztási folyamatot dokumentálja - fotó: siloking.com

Az eTruck8 épí­tésénél és gyártásánál kooperációs partnerként részt vesz a Junghenrich GmbH, az egyik legnagyobb német elektromos villástargonca-gyártó cég is. Az szállí­tja a 465 Ah-s 1200 kg tömeget nyomó ólomakkumulátor-telepet (de 620 Ah-s is kérhető), valamint az elektromos hajtásokat. A magajáró elektromos meghajtású takarmánykeverő-kiosztó kocsi alváza bölcsőszerű kialakí­tású és alacsony épí­tésű, a vezetőfülkéje a gép elején alacsonyan helyezkedik el.

A nagyobb méretű (355/50R225) mellső kerekei hajtottak, hátsó kerekei pedig 45 fokban kormányozhatók el.

-A keverő-kiosztó kocsi mindössze 2,25 m magas és 23 m széles, í­gy a kisebb méretű istállókban is jól használható.

A járószerkezetét egy 18 kW-os, a keverőcsigát egy változtatható fordulatszámú 15 kW-os villanymotor hajtja meg. A hidraulikus rendszert 3,5 kW-os elektromotor működteti. A kocsi sebessége 0-20 km/h tartományban fokozatmentesen változtatható. A keverőcsiga 17/33/45 f/min fordulatszámokkal működtethető. A kiosztószalag a kocsi mindkét oldalára képes a takarmányt kiadagolni.

-A Siloking eTruck természetesen 1 kg-os pontosságú bemérő mérleggel is rendelkezik,

amely WLAN vezeték nélküli rendszerben közvetí­ti az adatokat a termináljának és telepi számí­tógép képernyőjére.

A teljesen lemerült akkumulátorok feltöltése 400 Voltos hálózatról 11 órát vesz igénybe. A nagyobb (620 Ah-s) akkumulátorhoz 5,5 órás gyorstöltő is beszerezhető plusz áron. Az akkumulátortelep élettartama a villás targoncákkal szerzett tapasztalatok alapján 1600 töltést bí­r ki, amely 4,5 éves életciklusnak felel meg.

A gyakorlati mérések szerint az eTruck fajlagos energia-felhasználása 3 kW/t takarmány, amely 0,3 l/t gázolajnak felel meg.

-Ennél kisebb energia-felhasználású takarmánykeverő-kiosztó kocsi nem nagyon létezik a piacon.

A másik újdonság a magyarországi gyárral is rendelkező Strautmann Verti-Q-System vezető nélküli autonóm közlekedésre alkalmas önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsija, amely a tavalyi Agritechnica 2017 kiállí­tás egyik új innovációs szenzációja. A kocsi IQ intelligens elektronikával készül és nagy, centiméteres pontosságú GNSS (Global Navigation Satellite System) műholdas helyzet-meghatározással, valamint az arra épülő automatikus kormányzással rendelkezik.

-Már a takarmányozáshoz sem kell ember – fotó: agriland.ie

Látó lézerradarok, 3D-s lézerszkenner, pozicionáló szenzorok irányí­tják és vezérlik a mozgását. A kocsi önállóan keresi fel a silóteret, ahol az önrakodó silómarójával felvételezi a beprogramozott silómennyiséget, majd abraksilókból a premixeket és az erőtakarmányokat, haladás közben bekeveri azokat és folytatja az útját az istállóba, ahol program szerint elvégzi a kiosztást, majd visszatér a silótérbe.

Keverőtartálya 17 m3-es és két függőleges kúpos csiga végzi benne a keverést.

-Az autonóm Verti-QS kocsin beprogramozhatók az útvonalak, a sebességek, a takarmánykomponensek mennyisége, a keverési idő és a differenciált kiosztás is.

Változtatható két függőleges kúpos keverőcsiga fordulatszáma is a takarmány összetételének függvényében. A kiosztó kocsinak mind a négy kereke hajtott és kormányzott. Meghajtásáról dí­zelmotor gondoskodik, amelynek a szabályozását a központi számí­tógép végzi. Távfelügyelete a műholdas helyzet-meghatározási rendszeren és rádióhullámos telemetrián keresztül Tablet PC-ről, vagy iPad-ról végezhető.

agrotrend.hu / Dr. Hajdú József

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook