Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gépesítés

Technika

Szentlőrinci Mezőgépnapok: az időjárás kezében vannak a gazdák

A kétnapos rendezvényen mezőgazdasági gépkiállítás, szakmai előadások, szántóföldi bemutatók várták, illetve várják még csütörtökön is a látogatókat.

– Látod papa, szuper modern járgányok. Milyen nagyok, és hogy csillognak. Ilyet kellene vennünk nekünk is – mondta egy ötéves kisfiú a nagypapájának tegnap délelőtt a Szentlőrinci Mezőgépnapokon.

– A harmadik évben sem tudta a Baranya Megyei Vállalkozói Központ megrendezni a hagyományos Szentlőrinci Gazdanapokat. Dolgoztunk közösen, hogy ez meglegyen, és jövőre is dolgozunk rajta, mert nagy szükség van rá a gazdatársadalomnak, a mindennapi kihívások miatt – mondta Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki hozzátette, hogy a modern mezőgazdasági gépek megkönnyítik a gazdák munkáját, de a döntés mindig a termelőnél marad, hogy miből mennyit vessen.


Fotók: Laufer László

Csak utólag tudja meg, hogy jó döntést hozott-e, vagy sem, amit nagyban befolyásol az időjárás. Az idei évről az elnök elmondta, hogy nagyon aszályos, hozzátette, hogy az internetes böngészésből azt látja, hogy 100-150 évente van ilyen nagy aszály mint most, ami rövid idő után újra megismétlődik. Az első írásos feljegyzés a magyarországi aszályról 1022-ben volt, utána 1025-ben, majd a sorban 1142, 1147 következett.

– Fontosnak tartom, hogy azt a típusú technológiai lehetőséget, amit ma már a modern mezőgazdaság alapfeltétele, azt a Baranya megyei gazdálkodók is testközelből, élő bemutatókkal, gyakorlat közben is megismerkedhetnek a Szentlőrinci Mezőgépnapokon – említette meg a csütörtöki megnyitón Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy a magyar kormány 2021-ben elindította a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot, aminek a lényeg, hogy háromszorosára emeljék a vidékfejlesztési források nagyságrendjét. A tavalyi évben több mint 1400 milliárd forint értékben írtak ki beruházási pályázatokat, aminek része volt a technikai, gépészeti fejlesztés. Az idei őszről megemlítette, hogy új uniós szabályok mentén kell a gazdálkodóknak dolgozniuk, többek között megváltoznak a vetésváltásra, a terület pihentetésre vonatkozó szabályok.

A rendezvényről készült galéria itt látható.

agrotrend.hu / BAMA

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés