Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gépesítés

Technika

Minden, amit tudni kell a John Deere Cool-Gard II hűtőfolyadékról

A mérsékelt éghajlati övezetbe tartozó Magyarország éghajlati sajátosságai miatt az újonnan értékesített John Deere motoros gépek 50/50-es előkevert hűtőfolyadékkal feltöltve kerülnek leszállításra. A termék kereskedelmi forgalomban is ebben a koncentrációban érhető el, a fagyállósági határhőmérséklete -37°C.

A John Deere Cool-GardTM II használatra kész, előkevert hűtőfolyadék, melyet a John Deere az éghajlati viszonynak megfelelően – a fagyállósági hatáthőmérsékletet figyelembe véve – különböző koncentrációkban állít elő.

Tulajdonságok és előnyök:

  • Megfelelő használat és rendszeres minőség-ellenőrzés esetén a hűtőfolyadék élettartalma 6 év vagy 6000 üzemóra. Ezzel csökkenthetők a gyakori hűtőfolyadék-cseréből adódó költségek és a folyadékcseréből eredő hosszú leállási idők.
  • A John Deere Cool-GardTM II nagy termikus és oxidációs stabilitással rendelkezik, ami elengedhetetlen a hűtött kipufogógáz visszavezetéssel (EGR) ellátott motorok üzemeltetéséhez.
  • Védelmet biztosít a korrózió és a lerakódások ellen, ezáltal segít megnövelni a hűtőfolyadék-szivattyú élettartalmát és segít csökkenteni a motorblokkban kialakuló kavitációt.
  • Keserű anyagot tartalmaz, mely védelmet biztosít a lenyelés ellen.
  • Használata segít hozzájárulni a 20%-kal hosszabb kötelező szervizperiódusok eléréséhez.

Cool-GardTM II tesztcsíkok

Ahhoz, hogy a 6 évnyi vagy a 6000 üzemórányi élettartam elérhető legyen, évente ellenőrizni kell a hűtőfolyadék fagyáspontját, pH-értékét, valamint a kavitáció- és korróziógátló képességét, mivel a motor üzeme közben a hűtőfolyadék hígulhat és szennyeződések rakódhatnak le benne. Ezen tulajdonságok egyszerűen meghatározhatók a John Deere Cool-GardTM II tesztcsíkok segítségével. (A fagyási hőmérséklet meghatározható refraktométerrel is).

Cool-GardTM II Extender

Amennyiben a tesztcsíkos ellenőrzés arra utal, hogy a hűtőfolyadék kavitációs- és korróziógátló tulajdonságai megromlottak, abban az esetben használja a Cool-GardTM II Extender folyadékot, ezáltal megspórolhatja a teljes hűtőfolyadék-mennyiség cseréjét.

 

GY.I.K.

A Cool-GardTM II hűtőfolyadék kompatibilis a piacon elérhető más márkájú nagy teljesítményű dízelmotor hűtőfolyadékokkal?

Igen, a Cool-GardTM II kompatibilis a piacon kapható legtöbb nagy teljesítményű dízelmotor hűtőfolyadékkal, de a keverésük csak kellő körültekintéssel ajánlott. A fejlesztés során ASTM D6210 szabvány szerint tesztelték, a Cool-GardTM II hűtőfolyadék kompatibilitását más nagy teljesítményű dízelmotoroknál alkalmazott hűtőfolyadékkal. A Cool-GardTM II biztonságosan keverhető a Caterpillar ELC, Detroit Diesel PowerCool Plus, Cummins ES Complete és Cummins Optima hűtőfolyadékokkal (3:1; 1:1 vagy 1:3 arányban).

A Cool-GardTM II kompatibilis a normál kereskedelmi forgalomban kapható hagyományos autóipari hűtőfolyadékokkal?

Igen, a termék összetevői szempontjából kompatibilis, de meg kell jegyezni, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható autóipari hűtőfolyadékok használata nem ajánlott a nagy teljesítményű dízelmotoroknál. Mivel a legtöbb autóipari felhasználásra szánt hűtőfolyadék fejlesztésénél nem fordítanak kellő hangsúlyt arra, hogy minimalizálják a kavitáció kialakulásának lehetőségét. Amennyiben mégis ilyen hűtőfolyadékkal hígítja a Cool-GardTM II hűtőfolyadékot, abban az esetben növeli a kavitáció kialakulásának kockázatát, mely a motor károsodásához vezet.

Milyen következményei vannak a kavitáció kialakulásának?

A kavitáció kialakulása szempontjából a hengerperselyek külső felülete a legkritikusabb. Az égési folyamat és a dugattyú oldalirányú mozgása által termelt energia miatt a hengerpersely nagyon magas frekvenciával rezeg, ami miatt buborékok alakulnak ki a hűtőfolyadékban. Ezek a buborékok 1 000 bar feletti nyomáson behatolnak a hengerperselyek külső felületébe és folyamatosan roncsolják azt, ez a hűtő rendszer elemeinek károsodásához, a hűtőfolyadék-szivattyú idő előtti meghibásodásához, valamint szélsőséges esetben akár a hengerperselyek kilyukadásához is vezethet. A John Deere Cool GardTM II bevonatot képez a hengerperselyek külső felületén, ezáltal megakadályozza a hengerperselyeket károsító kavitáció kialakulását.

Újrahasznosítható-e a Cool-GardTM II?

Igen, mint minden más hűtőfolyadék, így a Cool-GardTM II is újrahasznosítható. Mivel a nem megfelelően ártalmatlanított hűtőfolyadék veszélyt jelent a környezetre és az élő világra, ezért a leengedett használt hűtőfolyadékot helyezze szivárgás mentesen záródó tartályba. Az újrahasznosítás módjáról érdeklődjön a helyileg illetékes hulladék gazdálkodási szervezetnél.

Mi történik, ha hűtőfolyadék kerül a motor kenőrendszerébe?

Az etilén-glikol bázisú hűtőfolyadékok kedvezőtlen hatással vannak a motorolajra. Az etilén-glikol tönkreteszi a motorolaj kenő képességét. Bármilyen kis mennyiségű hűtőfolyadék bejutása a motor kenőrendszerébe motor károsodáshoz vezethet. Ha a glikol-víz keverék kiszorítja a kenőanyagot a kenési helyekről a kenésiés terhelés tűrőképesség megszűnik és gyorsan erős kopás, motor károsodás következik be.

További információért keresse a KITE Zrt. Alkatrész-értékesítési menedzser kollégáit!  

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés