Gépesítés

Technika

Megállíthatatlan a mezőgép-értékesítés bővülése

Az idén harmadával több új eszközt vásároltak a gazdaságok, miközben az alkatrészek forgalma is rekordmagasságba emelkedett az első kilenc hónapban.

Létrehozva:

|

Több mint 115 milliárd forintot költöttek el új mezőgazdasági eszközökre a termelők az év első kilenc hónapjában. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérésének eredményei szerint

az előző évhez képest 33 százalékkal bővült a gépforgalmazás hazánkban.

Ez alkalommal közel 140 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült a statisztika. A felmérésben az előző években is részt vevő vállalkozások adatait összehasonlítva a növekedés 25 százalékos – írja a Magyar Idők.

A gépberuházások értékének 59 százalékát az erőgépek, az eladások több mint felét a traktorok adták.

A 2017. január és szeptember közötti időszakban összesen 1928 kerekes traktor talált gazdára az országban, értékük 38 milliárd forintot tett ki. Valamennyi teljesítménykategóriában nőtt a forgalom, különösen az 50-100 és a 101-140 lóerő közé tartozókból vásároltak nagyobb mennyiségben, előbbiből 635-öt, utóbbiból 468-at üzemeltek be a gazdaságok.

fotó:Pixabay

Jelentősen – több mint 60 százalékkal – nőtt a 261 és 320 lóerő közötti gépek forgalma, de a 320 lóerő feletti traktorokból is 39 százalékkal több fogyott, mint egy éve.

Az összes mezőgépforgalom 16 százalékát a gabonakombájnok, míg 10 százalékát az egyéb erőgépek, például az önjáró betakarítók és a rakodók tették ki.

Ez utóbbi kategóriában kiemelkedő mértékben bővült a forgalom, összesen 377 rakodógép eladását jelentették a forgalmazók.

A munkagépek iránt is fokozott volt az érdeklődés, a szálastakarmány-betakarítók kivételével szinte valamennyi munkagépből többet adtak el a gépgyártók és -forgalmazók, mint egy évvel korábban.

A legtöbbet a különböző talajművelő gépekből vásárolták a gazdaságok.

A szállító járművekből is több fogyott, a forgalom az előző évi másfélszeresére bővült. Új mezőgazdasági pótkocsikból 702 darabot értékesítettek, ami a szállító járművek 62 százalékát tette ki. Az új gépek mellett az alkatrészekre költött összeg is nőtt, beszerzésükre 35,8 milliárd forintot fordítottak a gazdaságok az idén. Ezzel az alkatrészeladás rekordforgalmat ért el.

A szakemberek előrejelzése szerint

a következő időszakban sem törik meg a mezőgép-forgalmazási lendület.

A pályázatok mellett a pénzintézetek kedvező hitelezési, illetve lízingelési feltételei is a növekedést segíthetik elő. A Budapest Bank az Agrár Gazdasági Indexének, míg a Takarék-csoport a Takarék Agrárhangulati Indexének javulásával támasztja alá a beruházási kedv növekedését.

A Magyar Lízingszövetség szerint idén jelentősen erősödött a magyar lízingpiac. A mezőgazdasági gépek esetében a finanszírozott összeg 9 százalékkal 53,6 milliárd forintra emelkedett 2017 első kilenc hónapjában. A lízingcégek a következő időszakban további bővülést várnak, bár a növekedés üteme lassulhat.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook