Gépesítés

Technika

Ezek a traktorok vehetik be az ültetvényeket

A kisméretű és kisteljesítményű kertészeti- és ültetvénytraktorok iránti kereslet növekedésével egyre nő a kínálatuk is.

Létrehozva:

|

Az AGROmashEXPO idején EU-s forrásból vissza nem térítendő támogatással is beszerezhetők voltak, ezért különösen nagy volt irányukban az érdeklődés, ugyanis a kormányzati koncepció részeként támogatják a kertészeti, a szőlő- és gyümölcstermelési technológiák korszerűsítését. Ezért a kiállításon egyre több ültetvénytraktorral lehetett találkozni.

ARBOS (GOLDONI) 4080F

A kínaiak által felvásárolt Goldoni traktorgyárban készülő olasz márka ARBOS néven forgalmazott ültetvénytraktorban olasz-amerikai Kohler motor szív dobog. A 4 hengeres, hengerenkénti négyszelepes Tier IIIA-s turbómotor névleges teljesítménye 55 kW (75 LE). Dual Power szinkronizált sebességváltója 16 előre és 8 hátra fokozattal rendelkezik. Legnagyobb sebessége 40 km/h. Hidraulikus rendszerét 39 lit/min teljesítményű szivattyú szolgálja ki. A hátsó függesztőszerkezete 2.300 kg-mal terhelhető. legnagyobb szélessége 1,34 m, amely lehetővé teszi, akár a 1,5 m sortávolságú ültetvényekben is a használatát. Túlnyomásos szűrt levegőjű vezetőfülkéjébe négyfokozatú szűrőn (köztük aktív szénszűrőn) jut be a levegő.

Antonio Carraro TONY 9800 TR 

A 2017 év speciáltraktorának választott traktor 4 hengeres, 3,3 literes, 87 LE-s Yanmar gyártmányú motorral rendelkezik. Sebességváltója a Carraro fejlesztette egyedülálló ACCVT fokozat nélküli hibrid (hidromechanikus) váltó, amely hidrosztatikus és robotizált mechanikus hajtás kombinációjára épül. Működését ESC (Electronic Speed Controll) elektronika ellenőrzi és vezérli. Legnagyobb sebessége 40 km/h. Négyféle (540/540E/540S és 1000 f/min) fokozattal rendelkezik a TLT-je. Hidraulikus rendszerét 70 lit/min (25+45 lit/min) szivattyú szolgálja ki. A hátsó függesztőműve 2400 kg-mal terhelhető. Az Air Cab vezetőfülkéje szűrt levegőjű, túlnyomásos 4-es kezelő védelmi fokozatú. A fülkében található vezetőülés és kezelőszervek 180 fokban átfordíthatók és így a traktor előre- és hátra menetben is teljes értékű erőforrásként használható. A traktor legnagyobb szélessége 1,3 m.

Agromechanika AGT 850

A Szlovéniában gyártott kertészeti és ültetvénytechnológiákban alkalmazható traktort 4 hengeres 2,2 literes 61 LE-s Lombardini motor működteti. Szinkronizált szimmetrikus felépítésű reverzibilis sebességváltója 12 előre és 12 hátra fokozatot tartalmaz és 0,6-36 km/h közötti sebességekbe kapcsolható. A hidraulikus rendszerét 31 literes szivattyú szolgálja ki. A hátsó függesztőszerkezetének terhelhetősége 1240 kg. Az opciósan kérhető mellső függesztő-berendezéseké pedig 400 kg. A TLT-je egyfokozatú (540 f/min). A traktor fülkés és fülke nélküli változatban is megvásárolható, legnagyobb szélessége 1,25 m.

BCS Sly Jump V 950 Dual Steer 

Az Olaszországban a BCS Group (BCS-Ferrari- Pasquali) által gyártott ültetvénytraktor egyik különlegessége, hogy a hátsó tengelyein talajkímélő gumihevederes járószerkezet található, a másik, hogy törzscsuklós és mellsőkerék-kombinált – Dual Steer – kormánnyal rendelkezik, ezáltal a traktor 70 fokban is elkormányozható, azaz kis fordulókörön és fordulási sávon képes dolgozni. Motorja 91 LE, négyhengeres, 2,97 literes, olasz VM gyártmányú turbódízel, amely EGR füstgázkezelő rendszerrel rendelkezik. Torziós alváza révén + 15 fokban képes oldalirányban elcsavarodni. Sebességváltója 16 előre és 16 hátra fokozatot tartalmazó szinkronváltó. Legnagyobb sebessége 40 km/h. A standard TLT-je 540/540E f/min fokozatokkal üzemeltethető, opcióban azonban 540/1000 f/min fordulatú TLT is rendelkezésre áll. A hidraulikus rendszerét 28,5 lit/min szivattyú szolgálja ki, amely külön kérésre 49 lit/min teljesítményűre cserélhető. Zárt, szűrt levegőjű a panoráma vezetőfülkéje.

Landini Rex 4-100F 

A negyedik generációs Landini Rex Deutz 2,9 TCD L4 típusú, 111 LE-s turbódízel motorral rendelkezik. Speed Four szinkronizált, reverzibilis sebességváltója 12 előre és 12 hátra fokozatot tartalmaz. Opcióban azonban 16/16, 24/24, 32/32 fokozatú váltókkal is kérhető a traktor, természetesen felárért. Legnagyobb sebessége 30 vagy 40 km/h. A TLT-je 540/540E f/min fokozatokkal üzemeltethető. A hidraulikus rendszerét 85 lit/min (55+30 lit/min) összteljesítményű szivattyúk szolgálják ki. A traktor hátsó függesztőműve 2.700 kg-mal, az opcióban választható mellső 1800 kg-mal terhelhető. A Total View típusú komfortos, szűrt- és tisztított levegőjű vezetőfülkéje az EU 4-es egészségvédelmi fokozatnak is megfelel.

Antonio Carraro Mach 4 

A kerekek helyett négy, talajkímélő, szinte szlip nélküli haladást lehetővé tevő gumihevederes járószerkezeten közlekedő traktor, a nehezen leküzdhető meredek lejtők és laza szerkezetű, talajú ültetvények erőgépe. A gumihevederjeinek szélessége 35 cm. Erőforrása egy 4 hengeres 3,3 liter lökettérfogatú 87 LE-s Yanmar motor. Szinkronizált szimmetrikus felépítésű sebességváltója 16 előre és 16 hátra fokozatot tartalmaz, elektronikus irányváltóval. A sebességváltót ESC (Electronic Speed Control) vezérli és kétféle 30 és 40 km/h végsebességgel rendelhető. A torziós alváza + 15 fokban, keresztirányban oszcillál. A hátsó függesztőszerkezete max. 2.400 kg tömegű munkagépek felmérésére képes. A Star Light vezetőfülkéjében a vezetőülés és a kezelő szervek 180 fokban átfordíthatók. A traktor egyes funkciói JPM Joystick-ról vezérelhetők. Legnagyobb szélessége 1,3 m.

agrotrend.hu / Dr. Hajdú József

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook