Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Technika

AKI jelentés: visszaesés a mezőgazdasági gépek piacán

Az egyéni gazdaságok és társas vállalkozások 2024 első negyedévében összesen 39,5 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket – közölte az Agrárközgazdasági Intézet (AKI), hozzátéve: ez azonban 56 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában elért forgalom. Alkatrészekre ugyanebben az időszakban 19,8 milliárd forintot fordítottak, ami 2 százalékkal haladta meg a 2023 első negyedévi eladásokat.

​A mezőgazdasági géppiac szerkezetében az erőgépek dominálnak, amelyek az összes értékesítés 54 százalékát tették ki, míg a munkagépek és egyéb gépek a maradék 46 százalékot. A traktorok a teljes értékesítés 35 százalékát, míg a gabonakombájnok 6 százalékát képviselték.

Forrás: pixabay.com

​Az elmúlt években a gépbeszerzési kedv folyamatosan nőtt, különösen a kedvező pályázati feltételek és a finanszírozási lehetőségek miatt. 2023 második negyedévétől azonban a gazdálkodók óvatosabbá váltak a gazdasági recesszió, a gabonapiaci nehézségek, az emelkedő gépárak és a finanszírozási lehetőségek romlása miatt.

​Ezen tényezők következtében a 2023-as gépeladások 25 százalékkal csökkentek, amit csak részben ellensúlyozott az alkatrészvásárlás 6 százalékos növekedése.

A legnagyobb visszaesést a traktorok és gabonakombájnok piaca szenvedte el.

A mezőgazdasági géppiac jövőbeli növekedése érdekében elengedhetetlenek az új pályázati lehetőségek és a gazdálkodás eredményessége.
2024 a várakozás éve lesz, a banki hitelakciók és lízing alternatívák mellett az új pályázatok reményt adhatnak a gazdálkodók beruházási kedvének visszatérésére.

​A vizsgált időszakban a mezőgazdasági gép- és eszközértékesítések 67 százalékát tíz forgalmazó bonyolította le, közülük három nagykereskedő birtokolta a piac 46 százalékát. Az első tíz cég és a három legnagyobb vállalkozás részesedése azonban 13, illetve 14 százalékponttal csökkent 2023 első negyedévéhez képest.

​Összességében mindennek ellenére a szakértők szerint a magyar gazdálkodók technológiai fejlesztések iránti nyitottsága egyértelműen megmutatkozik a mezőgazdasági gépek és eszközök beszerzésében.

agrotrend.hu / Növényvédőszer

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés