Piac
Hazai krumpli, nagyobb önellátás: célkeresztben az import kiváltása
Bár még a hazai burgonyafogyasztás kevesebb mint harminc százaléka importból származik, az agrártárca az önellátást tűzte ki célul. Feltűnő, hogy az elmúlt három évtizedben nemcsak a burgonya termelése, hanem a fogyasztása is nagyot csökkent, miközben a krumplira elköltött összeg jókorát emelkedett.
Az Agrárminisztérium (AM) stratégiai célja, hogy Magyarország önellátóvá váljon burgonyából – mondta az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács által rendezett konferencián Hubai Imre, az agrártárca mezőgazdaságért felelős államtitkára. Jelenleg a belföldi fogyasztás 28 százaléka származik importból, miközben az export elhanyagolható, csupán a termelés 2 százaléka. A burgonya termelése egyébként 6–10 ezer hektár között ingadozó területen folyik, és évente mintegy 170-270 ezer tonna burgonya terem. A KSH az utóbbi három évben egyaránt 8 ezer hektárról számolt be, a termésmennyiség pedig 199,2 ezer és 244,5 ezer tonna között volt.

Forrás: pixabay.com
Visszaesett a burgonya termelése
A burgonyatermelés visszaszorulása mindenesetre az elmúlt évtizedekben feltűnő, hiszen a betakarított terület az 1990-es 44 ezer hektárról egy ideg még növekedni tudott, és 1997-ben érte el a csúcsát 64 ezer hektárral, majd 2000-ben is még 47 ezer hektárt jelentett a KSH, és ez zsugorodott
- 2005-ben 25 ezer,
- 2010-ben 21 ezer,
- 2015-ben 19 ezer,
- 2020-ban 10 ezer
hektárra, ahonnan az elmúlt három évben 8 ezer hektárban látszik beállni a terület.
Ez a három év is mutatja, milyen hektikus a hazai termelés, az AM így a termőterület és a termelők számának növelése mellett a termésingadozások kiegyenlítését is célul tűzte ki, amelyek hozzájárulhatnak az önellátás eléréséhez. Az államtitkár konkretizálta: a következő években legalább húsz százalékkal kell növelni a hazai burgonyatermesztés hatékonyságát, és ezzel párhuzamosan erősíteni a termelők piaci pozícióját.
Ehhez szükségesek a fejlesztések, például a logisztikában, a hűtő-tároló kapacitások bővítése, illetve a termelésben az öntözött területek nagyságának növelése révén. Nyomatékosította ugyanakkor, hogy a fejlesztések mellett nagy szükség van a termelők összefogására is, hogy erősíteni tudják alkupozícióikat.
Mindezekkel együtt a burgonya termelése az elmúlt évtizedekben nagyon megváltozott: Európában az utóbbi hatvan évben a felére csökkent, Ázsiában pedig ezalatt a hatszorosára nőtt – mondta előadásában Hollósi Dávid, az az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója. Közben az észak-amerikai termelés stagnált, de mindent összevetve Európa még így is a világtermelés 30 százalékát adja. A hazai helyzetet elemezve elmondta, hogy Magyarország azon európai országok egyike, ahol az elmúlt három évtizedben a leginkább csökkent a burgonya fogyasztása: itt 52 százalékkal, a kontinensen ennél nagyobb mértékben csak Norvégiában és Lettországban, 77, illetve 55 százalékkal.
Előnye a burgonyának, hogy a mai modern étkezésbe nagyon jól beilleszthető, ezen az alapon – ahogyan azt a kukoricára szokás mondani – szuperélelmiszernek tekinthető
– mondta Hollósi Dávid. Egyben felhívta a gazdálkodók figyelmét arra, hogy a gazdaságos és fenntartható módon történő termelés számos kihívás leküzdését kívánja meg, és arra is, hogy még a generációs szempontokat is figyelembe kell venniük termelésük megszervezésekor. Erre példaként Indiát említette, mint olyan fiatal társadalmat, amelyik a következő húsz évben szerinte a mezőgazdaság és az élelmiszeripar egyik vezető szereplője lesz.
Tarol a fagyasztott
A burgonya árváltozását jól jelzi, hogy miközben a magyar fogyasztók az utóbbi években többet költöttek zöldségekre, azon belül is burgonyára, az összesen megvásárolt árumennyiség csökkent – mondta Hunwald Zsuzsa, a YouGov Hungary piackutatója. A burgonyára szűkítve ezt, míg 2010 és 2024 között a fogyasztás 25 százalékkal nérséklődött, addig ugyanezen idő alatt a krumplivásárlásra elköltött összeg 95 százalékkal emelkedett. A fagyasztott burgonya előretörése pedig szinte drámai: fogyasztása a jelzett időszakban 160 százalékkal növekedett, az erre a termékre költött összeg pedig több mint 7,5-szeresére nőtt. Nemcsak a termelés, hanem az árak is hektikusak, amit pedig az jelez, hogy az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb jelentése szerint a 22. héten a hazai burgonya 275, az újburgonya pedig 305 forint per kilogramm termelői átlagáron került a Budapesti Nagybani Piac választékába, ami mintegy 39 százalékos csökkenés tavalyi azonos heti árakhoz képest.
Fontos változás, hogy vásárlók már nem elsősorban a piacokon és a zöldségeseknél szerzik be a krumplit:
ezek részesedése a 2010-es 14, illetve 22 százalékról 5 és 8 százalékra zsugorodott, míg a diszkontok ugyanebben az időszakban 8-ról 43 százalékra növelték részesedésüket. Jól megfigyelhetők a területi különbségek: Budapesten évente háztartásonként átlagosan 38 kilogramm fogy, míg vidéken ez az 50 kilót is eléri. Ugyancsak jól megfigyelhető, hogy a vásárlások nagy részét, 60 százalékot a kisebb kiszerelésű, legfeljebb kétkilós csomagok adják, míg az 5 kilónál nagyobbaké csak az 5 százalékát.
Ismertették a terméktanács megbízásából idén májusban készült országos reprezentatív kutatás eredményeit is, amelyek szerint 2022-höz képest 7 százalékponttal nőtt azok aránya, akik nem csupán a burgonyák alaptípusait képesek megkülönböztetni, de tisztában vannak e típusok konkrét tulajdonságaival is. Az Inspira Research Kft. kutatásából kiderül, hogy a fogyasztók többsége továbbra is a főzni- és sütnivaló burgonyát ismeri leginkább, ezzel szemben a salátaburgonya típusa kevésbé ismert, vagyis ezen a területen még szükség van a fogyasztók edukálására.
Fókuszban


Több ezer gyerek vehet részt az Iskolában az Erdő Programban
Idén tavasszal 600 intézmény vett részt az Iskolában az Erdő Program rendezvényein, ősszel pedig további 400 iskola csatlakozhat a programhoz...


Fokozott teljesítmény, intelligens kapcsolat – A John Deere bemutatja a körbálázók következő generációját
A John Deere a napokban mutatta be a fix és változtatható kamrás körbálázók következő generációját, melyeket úgy terveztek, hogy kiváló...


Ilyen egy jogilag feddhetetlen gazdaságátadás
A gazdaságátadás előkészítése során felmerülő jogi kérdések jelentőségére való tekintettel az alábbiakban közreadjuk a Dr. Mikó András Ügyvédi Iroda által...


Újabb forrásokat biztosítanak a mezőgazdaság fenntarthatóságának növelésére
A szakmai szervezetek és kutatási hálózatok munkája elengedhetetlenül fontos a versenyképes és fenntartható agrárium megteremtéséhez, ezért az agrártárca további két...

Tovább nő a globális gabona- és olajosmag-kereskedelem

Az Év Agrárembere 2024 – Hegedűs László Az Év Fiatal Gazdája

Szója, ha mondom, segít a gondon

Az Év Agrárembere 2024- Lovász Gábor a Master Good Kft. gazdasági igazgatója

Lipták János – Az Év Szántóföldi gazdálkodója 2024-ben

Szója, ha mondom, segít a gondon

Szárnyal a Soproni Egyetem az újabb felsőoktatási világranglistán

A minisztérium rendkívüli támogatást nyújt az aszály sújtotta kukoricatermesztőknek

Véget ért a foglalkoztatás felügyeleti hatóság célvizsgálata, ezek az eredmények

Csemőn intézkedett a Nébih, felfüggesztették egy kistermelő tevékenységét

Megjelent a kaliforniai lopódarázs Magyarországon

Négy új hajó felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon

Középpontban a Väderstad többszörösen díjazott munkagépe

Szupermenta fehérjepor termékteszt újratöltve: az eredmények most sem felhőtlenek
